Wysłany: Sro 29 Paź, 2008 11:50 pm Angielski darmowe materiały i pomoc nauczyciela
Zapraszam na stronę Język angielski dostępne tam są materiały na wszystkich poziomach zaawansowania w tym
Lekcje video z podziałem na kategorie i poziom zaawansowania. W każdej chwili mozna skorzystać z bezpłatnej pomocy nauczyciela w dziale
Porady jezykowe
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 75 razy Posty: 974 Skąd: Kwidzyn/Elbląg
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 2:23 am
Witamy na forum AniuS.
"- w przypadku, gdy czasownik zakończony jest na spółgłoskę + "-y", ignorujemy "-y" i dodajemy "-ies", np.
I try - She tries
Wyjątkiem jest I say - She sayes"
"Say" to nie jedyny wyjątek w tym przypadku.
Wyjaśnienia czasów nie zawsze są jasne i zrozumiałe.
Na Waszym miejscu poprawiłbym też czytelnośc strony, bo naprawdę ciężko się to czyta. Wszystko jest zbite i w jednym miejscu. Moglibyście ując content stronki na przykład w tabelkach.
W wyjaśnieniu mowy zależnej od razu podajecie przykłady:
"Zdania oznajmujące:
Present Simple
He says: "I do it."
He said that he did it. "
Wydaje mi się, że lepiej jakbyście najpierw wytłumaczyli zjawisko następstwa czasów, a dopiero później wspierali się przykładami. Warto też zastanowic się nad wyjaśnieniem tego zjawiska w bardziej przystępny sposób. Na przykład w formie jakiejś tabelki. Lity tekst nie przemawia tak bardzo do wyobraźni, zwłaszcza początkujących uczniów.
Natomiast, częśc "Strona bierna w mowie zależnej", poza tym, że zawiera błąd, chyba z góry zakłada, iż uczeń wszystko o stronie biernej wie.
W "question tagach" nie zawsze tryb jest przeciwstawny do tego w zdaniu głównym, czasami jest taki sam. Warto o tym wspomniec.
Świetny dział ze slangiem, ale nieczytelnośc znowu rzuca się w oczy. Przydałby się jakiś indeks.
Dziękuje za wypowiedź, stronę poprawiamy na bieżąco napewno uwzględnimy wszystkie sugestie, teraz naszym koronnym działem sa
Prace uczniów publikujemy tam szablony z podzialem na kategorie a takze kolorowe projekty dzieci, chetne pomozemy tez poprawic nadeslaną prace, a co od czasow to w najblizszym czasie poprawimy.
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 12:12 pm Strona dla maturzystów
W naszym serwisie pojawiła się nowa strona Matura z angielskiego, jest tam wszystko co potrzebne jest w przygotowaniach do matury tzn. arkusze z poprzednich lat, inne testy wspomagajęce przygotowania oraz materiały dydaktyczne. W każdej chwili możliwa jest konsultacja z nauczycielem naszej szkoły.
Witajcie bardzo dziękuję za wszelkie uwagi, myślę, że poprawiłam czytelność zagadnien gramatycznych teraz są rozpisane osobno zresztą sami zobaczcie Gramatyka angielska, jeśli chodzi o materiały dla gimnazjalistów to planujemy stworzyć całąpodstronę cos na wzór tejMatura z angielskiego
Proszę śmiało pisać o wszelkich uwagach odnośnie strony.
Szczerze mówiąc, odradzałabym maturzystom korzystanie z serwisu polecanego wyżej. Prace uczniów to jakieś nieokreślone prace, zatytułowane np. List nieformalny, udające dłuższy tekst użytkowy na maturze (bo jest podpis XYZ), ale bez podania tematu i z niepoprawionymi błędami. Obejrzałam kilka prac i w każdej były błędy - ortograficzne, językowe i interpunkcyjne. Treści nie sposób ocenić nie znając polecenia. Na forum w odpowiedziach nauczyciela też są błędy (np. pytanie "Does your sister have got ...?) oraz rady typu "wydaje mi się, że każdy argument w osobnym akapicie", co świadczy o tym, że ten nauczyciel niewiele wie o maturze i z całą pewnością nie jest egzaminatorem. Taka strona może przynieść więcej szkody niż pożytku.
No pomysł fajny, rozgłoszenie strony aż ..... (nie będę komentował, taki mały spam robicie z tą stroną), ale błędów jest sporo, po prostu zgadzam się z poprzednikami, małe doświadczenie macie w pracy z angielskim, sami nie rozumiecie kilku problemów a je omawiacie...
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008 7:39 am
Dlatego właśnie scaliłem wszystkie posty o tej stronie w jeden wątek i przeniosłem do działu "Antylinki" - jako strona, którą na forum raczej odradzamy, niż polecamy.
Prace uczniów: Faktycznie w pracach występują błędy ale proszę zauważyć, jak oceniamy prace maturalne, jakie błędy dyskwalifikują prace a jakie nie. Prosze zauważyć, że zawsze opisujemy dział prac jako: Szablony lub prace uczniów. Zawsze też doradzamy żeby skorzystać z nich jako szablonu. Pozatym sa to oryginalne prace uczniów naszej szkoły, zamieszczamy je takie jakie są, i patrząc na nie chyba dobrze świadcza o naszych uczniach.
Odnośnie argumentu, że nauczyciel nie jest egzaminatorem to prawda Andrzej - nasz nauczyciel nie jest egzaminoatorem ale przygotowuje do matury już kilka ładnych lat, nigdy nie zdarzyło sie jego uczniowi zdać poniżj 80% matury rozszerzonej. Pozatym pisząc zapewne 'każdy argument w nowym akapicie' miał na myśli część główną pracy gdzie argumenty wprowadza się m.in za pomocą zwrotów: First of all, Moreover, itp,
Odnośnie błędów to faktycznie mogą się zdarzyć, naszą stronę tworzy około 20 różnych redaktorów w tym dzieciaki, które też chętnie się angażują, jest to świetna forma edukacji dużo lepsza niż ślęczenie w książkach.
Nasze szkoła 'English Academy' działa od około 5 lat i nigdy nie zdarzyło nam się by nasz kursant nie zdał matury lub zdał z niskimi notami.
Dziękuję mimo wszystko za uwagi, błędy naszych redaktorów poprawiamy na bieżąco.
Natomiast zwrot 'sami nie rozumiecie...' uważam za złośliwy i krzywdzący szczególnie od osoby, która uprawia regularne spamowanie for dyskusyjnych a strona www.engielski.pl/nauka cóż...bez komentarza.
Wydaje mi się, że lepiej jest próbowac coś zrobić dla uczniów społecznie nawet jeśli czasem zdarzają się błędy niż nie robić nic a z naszej działalności internetowej nie mamy żadnych przychodów.
Pozdrawiam
Ania
ps zainteresowanym osobom mogę przesłać dane naszych nauczycieli łącznie z dyplomami ukończenia uczelni wyższej lub certyfikat od cae +
a co do naszych młodych redaktorów to pomyślimy jak zaznaczać, który materiał pochodzi od nich a który od nauczyciela.
Czesc, zobaczyle ten post przypadkowo ale musze stanac w obronie wortalu korzystam z niego z moimi uczniami, no pewnie ze sa bledy ale to przeciez szablony i podbne prace sa na maturze zaliczane z duzymi notami. A pozatym widze ze sie bardzo staraja mam od nich sporo materialow dydaktycznych pisalem o pomoc w sprawie dzieci adhd i nikt nie pomogl natomiast oni przyslali mi fachowe materialy dlatego do jest dowod dla mnie ze to oddana swojej pracy firma i niewazne co tu pisza bede jej bronil.
Pozdrawiam uzytkownikow
Michał Gość
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008 5:21 pm odp
A pozatym przejrzałem strone Przemkalew, i on śmie komentowac, co on ma do zaoferowania na swojej stronie szczegolnie na engielski.pl/nauka chyba tylko kota, Wise'a vel Garfielda, który 'oglądnął' wiele filmów, jest 'szalony wiedzy' i pomaga internautom. Zastanówcie sie jakie strony firmujecie na tym forum. Po link szanowny przemeklew podał.
Krzysztof Wolszczak Gość
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008 6:33 pm
Włączam się do dyskusji przejrzałem stronę dość pobieżnie i faktycznie zdarzają się błędy ale w porównaniu z inymi portalami tego typu to sądzę, że jest wporządku. Bardzo podobają mi się kolorowe projekty uczniów i sądzę, że w tym jest ich siła, że pozwalają swoim uczniom uczyć się przez publikacje to świetny pomysł. Napisze do nich pomogę im popoprawiać, wam też radzę im pomóc bo naprawdęnie znalazłem innego serwisu gdzie tyle różnych dzieciaków publikowało by swoje prace. Ad pytań uczniów to widzę, że porady są jak najbardziej fachowe np. pisownia wielkiej litery, formy ing nie ma się do czego przyczepić. a czepiać się do you have got...nie wiem gdzie to znalazłas ale to oczywista pomyłka kazdemu moze sie zdarzyc. Pozdrawiam formowiczow
Dziękuję za miłe słowa, cóż przykro mi, że się spotkałam z taką krytyką, faktycznie chcemy udostępnic nasz serwis mlodym 'anglomaniakom' pozatym tworzymy dość zgraną społeczność, w weekend jeszcze raz usiadziemy nad stroną, poprawimy błędy które tak niektórych bolą, czy nie lepiej na przyszłośc konstruktywnie coś skomentowac niz pisać 'zmroziło mnie' ten co nic nie robi nie popełnia błędy, ja potrafie wyciągnąć wnioski zatem obiecuje zglosić adminowi prośbę abyśmy przejrzeli zasoby.
Zajrzałam dziś na stronę „Porady dla maturzystów” powyższego serwisu. O zgrozo! Autor tychże porad nie odróżnia krótkiego tekstu użytkowego od dłuższego, a wskazówki dotyczące pisania opowiadania, recenzji czy rozprawki nie mają nic wspólnego z maturą. Co roku przy poprawie prac jest pewien procent takich dziwnych szablonów i „gotowców”, z których część kieruje się do unieważnienia i prawdopodobnie jest to zasługa podobnych portali.
Aniu, jeśli się chce „coś zrobić dla uczniów społecznie”, jak piszesz, i to na forum internetowym, to wypadałoby się na tym znać. Jest wiele fachowych publikacji do egzaminu maturalnego i gimnazjalnego. Wy lepiej róbcie to, co potraficie.
Dyplom uczelni czy „certyfikat od CAE+”, które chcesz przesyłać, nie są nikomu potrzebne. Nauczyciel sam wystawia sobie świadectwo radząc w sprawach, na których się nie zna, nie dostrzegając błędów w pracach uczniów, samemu robiąc błędy (np. przedimki - „Zakopane, the town in Poland, …”, nie odróżnia zdań warunkowych od czasowych). Przypuszczam, że Wasi kursanci z „English Academy” chodzą też do szkół, gdzie są prawidłowo przygotowywani do egzaminów, więc nie przypisujcie sobie wyłącznie tej wysokiej zdawalności.
Tobie, Aniu, radzę – bez złośliwości – popracować nad interpunkcją. Dużo się udzielasz na forach, ale z trudem czyta się taki potok słów.
I tu Cię moja droga zaskoczę, nie wiem czy jesteś egzaminatorem ale Prace umieszczone w 'Prace uczniów' były konsultowane z osobami oceniającymi maturę moge przesłać noty jakie za nie wystawili (wszystkie zostały zaliczone od 70% wzwyż, korespondencja do wglądu.) a strona dla maturzystów jest tutaj http://www.jezykangielski.org/matura.html zatem nierozumiem gdzie to znalazłaś albo pisząc cos podaj link bede mogła to zweryfikować.
[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 9:56 pm ]
a błąd który wskazałaś the town - faktycznie nie poprawne nie zauważyłam tego ale uczeń dostał od swojego nauczyciela 5 za co nam potem w mailu dziękował.
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008 10:04 pm
AniaS tym razem trafiła kulą w płot. Gamma nie tylko jest doświadczonym egzaminatorem, ekspertem, ale i szkoli sama egzaminatorów maturalnych i należy do ścisłej czołówki specjalistów w tej dziedzinie w swoim województwie.
Nie twierdzę, że cała strona polecana przez Anię jest do niczego, bo przyznaję się szczerze, że przewertowałem tylko kilkanaście podstron. Ale prace, które tam się znajdowały, miały takie polecenia, że rzetelny egzaminator w ogóle nie podjąłby się ich oceniania - nie były to prawidłowo skonstruowane zadania egzaminacyjne. Poza tym błędy ortograficzne i interpunkcyjne w tych poleceniach zraziły mnie jakoś do dalszego zgłębiania strony, zrobiło mi się tylko szkoda uczniów, którzy w poszukiwaniu pomocy trafią na takie rzekomo fachowe szablony i gotowce.
Jeśli chodzi o stronę Przemka, nasze forum nie reklamuje jej formalnie, Przemek prywatnie ma adres swojej strony w podpisie, tak jak ja adres mojego bloga, a Radek linka do forumowej netykiety.
Zatem tak jak pisałam, korespondencja z konsultacji prac do wglądu, jeśli gdzieś sa jakieś błędy prosze o link tak jak wspomniała usiadziemy nad tym i poprawimy, widze tylko, że sporo nauczycieli, tak wnioskuje z postów wstawia sie za nami co nas cieszy. Prosze nam zatem pomóc i zwrócić uwage na błędy najlepiej podając link, bede bardzo wdzięczna za to. poprawimy i sprawdzicie jak to wygląda. please keep me posted.
Aniu, stronę, o której pisałam, znalazłam u Was w dziale "Materiały" - tu jest link: http://www.wypracowania-angielskie.yoyo.pl/
Owszem, jestem egzaminatorem i jestem wyczulona na błędy (zwłaszcza u nauczycieli). "Nie rozumiem" pisze się osobno a "niepoprawne" razem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum