Wysłany: Nie 05 Lis, 2006 3:28 pm technikum POMOCY
Pracuje w technikum-jak większosc nauczycieli pracujących w tego typie szkoły wie, jestem tam bardzo niski poziom (wynik testu diagnozującągo to zazwyczaj ocena śr 1-1,2) Dlatego też wybrałam podręcznik Format Intro dla grup kontynuujących,ale po prostu idę z podręcznikiem szybciej niż w grupach początkujących i dodaję dużo materiału swojego pod kątem matury). Czy sama mam wpływ na wybór podręcznika czy jest może jakieś rozporządzenie regulujące wybór podręcznika?
Ostatnio zmieniony przez alo Pon 06 Lis, 2006 5:20 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zaproszone osoby: 18 Pomógł: 31 razy Posty: 772 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 05 Lis, 2006 5:37 pm
Myślę, że to jest konflikt pomiędzy podejściem realistycznym i konstruktywnym (Twoje), a sztywno trzymającym się procedur (bo program materiału w klasie realizującej podstawę programową w wersji A rzeczywiście nie jest zgodny z tym, co proponuje Intro), ale do niczego nie prowadzącym. Tak się przynajmniej wydaje z tego, co napisałaś.
Do kogo koleżanka złożyła skargę? W jakiej formie? Czy ktoś postawił Ci jakieś konkretne zarzuty?
Wysłany: Nie 05 Lis, 2006 6:34 pm
Myślałam o programie nauczania w tej klasie i podstawach programowych,ale czy to nie jest tak, że mam zrealizować program,ale to ode mnie zależy w której klasie które zagadnienia zrealizuje.
Kto decyduje jaki podręcznik wybrać, bo ja już sama nie wiem.Myślałam,ze nauczyciel. Przecież najważniejsze jest zrealizowanie programu do matury, a czy to ważne kiedy nauczę konkretnej partii materiału. Przecież to chyba ja wybieram czy nauczę mowę zależna w klasie III a nie w II.
Czy ktoś moze zarzucic mi wybór niewlasciwego poziomu podrecznika? Jest na to jakies rozporzadzenie czy paragraf?
Ostatnio zmieniony przez alo Pon 06 Lis, 2006 5:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zaproszone osoby: 18 Pomógł: 31 razy Posty: 772 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 05 Lis, 2006 8:53 pm
Współczuję napięcia w gronie pedagogicznym, ale zachowaj spokój.
Frustratów wśród nauczycieli nie brakuje, jak i w każdej innej zbiorowości ludzkiej. Najważniejsze, że i Twój dyrektor, i pewnie kuratorium to ludzie twardo osadzeni w realiach. Pomyśl, jak reagowaliby rodzice Twoich uczniów, gdybyś ich wszystkich na dzień dobry zmusiła do korzystania z jakiegoś podręcznika upper-intermediate i tym samym zwaliła całą odpowiedzialność za ich wiedzę na korepetytorów?
Nie dajmy się zwariować.
Trzymamy za Ciebie wszyscy kciuki i pozdrawiamy. Swoją drogą kontynuacja w technikum to czysta fikcja. Mi w tym roku po raz pierwszy udało się doprowadzić w jednej klasie technikum mechanicznego do tego, że podzieliłem sobie panów na grupy według poziomu i wyszło na to, że w jednej grupie faktycznie mogę kontynuować. Z czystym sumieniem. Za to druga grupa - tak jak u Ciebie - nie potrafi się przedstawić, chociaż połowa z nich ma na świadectwach z gimnazjum piątki z angielskiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum