Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007 6:37 pm testy końcowe dla szóstoklasistów
Hej!
Tak jak w temacie bardzo proszę o informacje na temat nowych testów z j. ang. dla szóstoklasistów. Najbardziej interesuje mnie zakres materialu i przykladowe testy.
Z góry dziękuję za info.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007 6:48 pm
Ale czy to aby nie jakaś pomyłka? Z tego co wiem, planuje się owszem wprowadzić język obcy na egzaminie gimnazjalnym, ale dla szóstoklasistów chyba nie?
Na stronach CKE są nawet ciekawe informacje na ten temat, jest ankieta dla nauczycieli gimnazjum i konsultacje na temat proponowanych standardów egzaminacyjnych:
http://www.cke.edu.pl/ind...id=449&Itemid=2
Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007 7:12 pm
Ojciec szóstoklasisty, którego uczę mówił mi, że syn musi zdać jakis nowy test z języka angielskiego na koniec szóstej klasy. Moze w takim razie to jest jakis wewnętrzny, wymyślony przez szkołę, ale brzmiało to tak, jakby to był jakiś ogólny test dla wszystkich szóstoklasistów.
Ojciec szóstoklasisty, którego uczę mówił mi, że syn musi zdać jakis nowy test z języka angielskiego na koniec szóstej klasy. Moze w takim razie to jest jakis wewnętrzny, wymyślony przez szkołę, ale brzmiało to tak, jakby to był jakiś ogólny test dla wszystkich szóstoklasistów.
Ja też mam uczennicę, która MA ZDAĆ EGZAMIN Z języka angielskiego. Potrzebuję na gwałt jakis informacji, testów, zagadnień, sylabusa. Cokolwiek. Bo to są ludzie jaja co ini robią w CKE.
Nie ma żadnych obligatoryjnych testów dla szóstoklasistów, a już na pewno nie w roku szkolnym 2007/2008. Ni ma powodu do paniki! Możesz sobie zrobić sama taki test, ale w ramach własnych.
Powodzenia!
Nie ma żadnych obligatoryjnych testów dla szóstoklasistów, a już na pewno nie w roku szkolnym 2007/2008. Ni ma powodu do paniki! Możesz sobie zrobić sama taki test, ale w ramach własnych.
Powodzenia!
Kryteriów też nie ma, jeśli chcę przygotować dobrze uczennicę muszę wiedzieć od czego mam zacząć.
Jak napisała Anna55, nie ma żadnego testu z j. angielskiego dla szóstoklasistów, organizowanego przez CKE. Jeśli jakiś rodzic twierdzi inaczej, Ty - jako osoba lepiej zorientowana - powinnać wyprowadzić go z błędu.
A jeśli chcesz dobrze przygotować swoich uczniów, obejrzyj informator do egzaminu gimnazjalnego (na stronie CKE, OKE lub tutaj, w temacie "Egzamin gimnazjalny"). Znajdziesz w nim standardy, zakres tematów i przykładowe zadania. Na pewno przydadzą sie też w szkole podstawowej.
Nie wiem na jakim podręczniku pracujesz. Ja na Welcome. Do każdej klasy są testy. Na ich podstawie opracowałam swój własny test sprawdzający wiedzę i umiejętności na półrocze i na zakończenie etapu podstawowego, czyli VI klasy. Zrobiłam to dla własnej orientacji. Chcąc sprawdzić ucznia zajrzyj do osiągnięć w podstawie programowej. Tam jest bardzo ogólnikowo, ale da Ci to obraz, na co masz zwrócić szczególną uwagę. A poza tym, każdy podręcznik ma swój własny program i plan wynikowy, który zawiera standardy wymagań. Techniki sprawdzenia wiedzy ucznia, jak napisał Gamma.
Gdyby Twój podręcznik nie miał tych dodatków daj znać, podeślę Ci swoje kserokopie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum