ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Uczenie małych dzieci, materiały dla dzieci
Autor Wiadomość
ovis
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Cze, 2006 1:16 pm   Uczenie małych dzieci, materiały dla dzieci

Cześć, za kilka dni zacznę uczyć małe dzieci (4-7 lat) języka angielskiego. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tym typem edukacji? Największe problemy to jak zacząć takie zajęcia, jak powinna wyglądać pierwsza lekcja itp. Poza tym grupa ma być zróżnicowana wiekowo (od 4 do 7 lat razem) - co robić, żeby ci starsi nie nudzili się z 4-latkami?

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 18 Cze, 2006 1:41 pm   

Ja mialam dzieci 6 i 7 letnie, poza tym studuje angielski i pedagogike wczesnoszkolna wiec moze na cos moje podpowiedzi sie zdadza.
Przedewszystkim nie moze od razu dzieci wystarszyc wiec moze opracuj sobie kilka prostych zabaw najlepiej ruchowych, bo dzieci w tym wieku sa bardzo aktywne. W trakcie tych zabwa mozesz podrzucac proste slowka, np zwiazane z zabawa, wiadomo ze dzieci najlepiej ucza sie przez zabawe.
Mozna tez sprobwac z nimi nauki prostych piosenek.
Poza tym jakies podstawowe zwroty komunikacyjne ale to na kolejnych zajeciach, nie ma sensu mieszac dziecom zasadm gramatyki a lepiej na razie nauczyc ich typowych zwrotow zeby umialy cos powiedziec.

Jak poszperasz po internecie to na pewno znajdziesz duzo ciekawych pomyslow. Poszukaj na BBC Polska tam jest duzo fajny rzeczy :)

[ Dodano: Wto 22 Sie, 2006 7:31 pm ]
No wiec od wrzesnia zaczynam uczyc dzieci male 7-10 lat i tak sobie pomyslalam, ze na poczatek skorzystam z New Bingo!1. od razu mowie to nie bedzie etat w szkole...tzn bedzie ale mojej wlasnej.
Ale szukam czegos jeszcze ciekawego dla dzieci z duza ilosci zabaw na Total Psychical Response, bo wiadomo, ze dzieci w tym wieku sa hyperaktywne.

Poradzcie mi jakies fajne ksiazeczki dla klas 1-3. Mile widziane te na ktorych pracowaliscie i macie ciekawe doswiadczenia

Zuzik
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 10:49 am   Jak uczyć angielskiego przedszkolaków???

Bardzo potrzebuję info na temat uczenia języka angielskiego w przedszkolu-czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie (strony www lub podręczniki) znajdę pomysły na ciekawe gry i zabawy z maluchami?

justyna81
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 5:12 pm   

http://www.kn.pacbell.com...stkindersu.html
http://forum.onestopengli...p?TID=1424&PN=2
duzo piosenek zabaw ruchowych
zrób sobie -pupeta lub pacynke ....dzieci to uwielbiają

leila
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Sie, 2006 2:18 pm   

dużo bym mogła na ten temat napisać bo niewątpliwie uczenie young learners to trochę wyzwanie (wbrew temu co sie powszechnie uważa)...pamiętaj że takie maluchy mają bardzo krótki czas koncentracjii i nie wymagaj od nich by skupiały się i grzecznie siedziały nad jednym ćwiczeniem/zadaniem/grą przez dłuższy czas! świetna jest książka taka jasnozielona z kluczami na okładce -Teaching English to Young Learners- nie jest przeładowana trescią, warto ją przeczytać przed uczeniem dzieciaczków :)

daughter
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Sie, 2006 8:49 pm   

http://www.learnenglish.org.uk/kids/
korzystałam z tej strony, jednak trzeba modyfikować materiały w zależności od umiejętności dzieci. Z doświadczenia wiem, że najtrudniej jest zainteresować takie małe dzieciaki, więc popieram pomysł justyny81 z pacynką. Moją tajną bronią były zabawy z piłką :)

difka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006 5:03 pm   nauka w przedszkolu

witam:)
ja wlasnie mam przed soba dylemat
mam zacząć uczyć angielskiego w przedszkolu i musze sama ułożyć konspekt na 30 min zajęcia z przedszkolakami, jeśli szkole sie spodobam to mnie przyjmą, wcześniej nie pracowałam na takich warunkach a chce jak najlepiej wypaść, czy możecie mi pomóc, jakie zajęcia są najciekawsze i wszystkie dzieci lubią, myślałam o piosence i tematyce ogólnej head shoulders knees and toes. zająć się ciałem ludzkim, ale czy to nie za wiele dla przedszkolaków na jedne zajęcia, co interesującego wymyślić?
jakies rady
bardzo prosze
i czekam

pozdrawiam (jestem tu nowa, więc jeśli macie jakies spostrzezenia lub uwagi do mnei to bardzo prosze)

difka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006 5:08 pm   pomocy

własnie mam zacząc prace w przedszkolu, znaczy dzieci w wieku przedszkolnym. podałas fajne pomysły ale cos konkretnego mozesz, moze jakas zabawa ruchowa, co jeszcze takie dzieci na poczatek z nowym nauczycielem lubia? tak zeby sie nie zrazily a przekonaly?
moze cos z doswiadczenia
tes studiuję pedagogike, to chyba na plus:)
pozdrawiam i dziekuje za odpoiwiedzi
ps. studiujesz moze na wshe w lodzi? nie musisz na to odpowiadac:)

noeanka
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006 10:47 pm   Materiały dla dzieci

Czy ktos moze mi poradzic, gdzie moge znalesc (ksiazce badz Internecie) jakies gry, zabawy czy cwiczenia w jezyku angielskim dla dzieci?

karina 
A Beginner

Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 2:05 pm   

Ależ tego jest tyyyyyle. Ja w czesie, gdy nie używamy książek biorę lekcje z gazetek Zoom In. Dawali je kiedyś z Longmana przy różnych okazjach. A w necie to jest chyba sporo takich rzeczy, wystarczy poszukać :-)

ladymarmolade
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Wrz, 2006 2:44 pm   

witam,
Jakie materialy moge przygotowac, co wogole robic z 2 latkami w przedszkolu?? W poniedzialek mam lekcje pokazowa i zero pomyslu...

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Czw 21 Wrz, 2006 2:22 pm   

Nie mam doswiadczenia z dwulatkami, szczerze to nie wiem nawet czy 2 latki potrafia spiewac pisoenki - jakos nasladowac ?? Wiec raczej odniose sie do pytania noeanki
Dzieci bardzo lubia spiewac i pokazywac - Total Physical Response - sa takie ksiazeczki z PWN I can sing - a tam te wszytski najbardziej znane piosenki dla dzieci.
Co do zabaw - najlepiej podpatrzyc w ksiazeczkach skeirowanych dla dzieciakow,a lbo sa tez Resource books np to: http://www.egis.com.pl/ca...?k=38&l=1&p=219|294&s=58

Co do zabaw w Internecie to moze cos tutaj znajdziesz : http://www.eslcafe.com/idea/index.cgi?Kids

Odpowiedz do tematu