ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
uczniowie trudniejsi....
Autor Wiadomość
noeanka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Wrz, 2006 11:02 pm   uczniowie trudniejsi....

Czy ktos moze mi powiedziec, jak powinnam postepowac z uczniem, ktory ma orzeczenie, iz nalezy dostosowac wymagania edukacyjne, i z takim, ktory ma napisane "liberalizacja oceniania w języ. obcym"? Czy to znaczy, ze musza miec inne testy niz reszta uczniow, czy tez korzystac musza z in. podrecznikow w czasie lekcji? Jak takich uczniow traktowac?

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006 8:48 pm   

chodzi o to ze bledy typu przestawienie litery, czy jakeis drobne pomylki, tzw literowki zwykle sie uznaje u takich uczniow

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sob 18 Sie, 2007 11:53 am   

Prawdę mówiąc lakoniczne trochę to orzeczenie, powinno zawierać dokładniejsze wskazówki. Powinno precyzyjniej określać trudności ucznia.

lolka
A Freshman

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008 12:50 am   

poradnie psychologiczne często wystawiaja zaświadczenia/orzeczenia na "odwal się", proponuje napisac pismo do Poradni, z prosba o konkretne wskazowki do dalszej pracy.
jesli mamy jasne wskazowki i pracujemy wg nich (i ja i uczen), wtedy wiem, czy uczen pracuje w domu, czy cwiczy, regularnie uczęszcza na konsultacje, wkłada jakis wysiłek w to, zeby sobie pomóc itp. niestety wielu z nich zaswiadczenie traktuje jak zwolnienie z myslenia i wszelkiego wysiłku. nie wszyscy na szczęście.
U mnie w szkole nauczyciele prowadzą konsultacje, u mnie sa one obowiazkowe dla tych, którzy mają orzeczenia, maja wtedy szanse w małej grupce poćwiczyć to co było na lekcjach, przygotować sie do sprawdzianu itd.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008 9:38 am   

Pracuję w szkole specjalnej, gdzie wszyscy uczniowie mają orzeczenie o upośledzeniu umysłowym w stopniu lekkim. Jeśli w Twojej klasie jest tylko jeden bądź kilku uczniów z deficytami, a nie z orzeczeniem o upośledzeniu umysłowym, proponuję obniżyć odrobinę wymagania, ale absolutnie nie zwalniać ich z myślenia. To sprawi, że w ogóle nie będą chcieli pracować, myśleć... przy ocenianiu bierz pod uwagę ich zaangażowanie w pracę na lekcji, w odrabianie prac domowych itp. Często jest tak, że moi uczniowie bardzo się starają, ale na sprawdzianie "klapa". Po prostu trudniej im zapamiętać to, co innym przychodzi z łatwością. Dlatego też obserwuję, czy chcą się uczyć, a już mniej, jak im poszedł sprawdzian. Jeśli to możliwe, staraj się pisać dla nich inne testy.

Powodzenia i pozdrawiam

Kasia

Odpowiedz do tematu