ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
w jakim języku pisać temat?
Autor Wiadomość
kate_t 
A Freshman

Wysłany: Pon 03 Mar, 2008 10:36 pm   w jakim języku pisać temat?

Witam
Pytanie moje dotyczy sposobu zapisywania tematu lekcji języka angielskiego. Spotkałam się z różnymi sposobami: cały temat po angielsku, cały po polsku, część po angielsku część po polsku, przy czym jedno było dosłownym tłumaczeniem drugiego. Ja piszę temat po angielsku, a po polsku krótkie wyjaśnienie czego dotyczy lekcja. Czy dobrze robię? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Wto 04 Mar, 2008 3:49 pm   

Zgodnie z przepisami powinien być zdaje się cały temat po polsku.

kate_t 
A Freshman

Wysłany: Wto 04 Mar, 2008 7:20 pm   

Dziękuję, a czy możesz napisać, gdzie można znaleźć te przepisy?

ilonas 
Moderator

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 4:53 pm   

Niestety na oczy tego nie widziałam... Dyrektor w LO, w którym kiedyś pracowałam przekazał nam takie informacje, a potem spotkałam się również z tym na jakimś kursie.

Gamma
Moderator

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 8:43 pm   

USTAWA
z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim
Dz. U. Nr 90 z 8 listopada 1999 r., poz. 999 Dz. U. Nr 29 z 18 kwietnia 2000 r., poz. 358

Art. 1. Przepisy ustawy dotyczą ochrony języka polskiego i używania go w działalności publicznej oraz w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Art. 4. Język polski jest językiem urzędowym:

1) konstytucyjnych organów państwa,

2) organów jednostek samorządu terytorialnego i podległych im instytucji w zakresie, w jakim wykonują zadania publiczne,

3) terenowych organów administracji publicznej,

4) instytucji powołanych do realizacji określonych zadań publicznych,

5) organów, instytucji i urzędów podległych organom wymienionym w pkt 1 i pkt 3, powołanych w celu realizacji zadań tych organów, a także organów państwowych osób prawnych w zakresie, w jakim wykonują zadania publiczne,

6) organów samorządu innego niż samorząd terytorialny oraz organów organizacji społecznych, zawodowych, spółdzielczych i innych podmiotów wykonujących zadania publiczne.

Art. 5. 1. Podmioty wykonujące zadania publiczne na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dokonują wszelkich czynności urzędowych w języku polskim, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Dzeinnik jest dokumentem przebiegu nauczania. Programy nauczania są w języku polskim. A mnie jest trudno odzwyczaić się od prostych angielskich komunikatów, choć bardzo się staram.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 10:31 pm   

Ja formułując temat część zapisuje po angielsku, a następnie wyjaśnienie po polsku, zupełnie jak Kate. Dyrektor nie ma obiekcji, sam mi to w zasadzie zaproponował. Ale faktycznie, zgodnie z tym, co przytoczył(a) Gamma, to chyba kiepski pomysł... od następnego roku się zastosuję ;)

kate_t 
A Freshman

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 10:56 pm   

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc!

Anna55 
A Beginner

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 11:03 pm   

Myślę, że nie do końca się da napisać wszystko po polsku w temacie niektórych lekcji. Od zawsze stosuję zapis tematu w obydwu językach. Nikt do tego nie miał uwag. :)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 7:07 am   

Też uważam, że nie można popadać w skrajności i czasem trzeba użyć jezyka angielskiego, np. w tytułach tekstów, nazwach czasów itp.
Ale - swoją drogą - w klasach, w których jest podział na grupy, tak naprawdę zapis tematu często jest tak ograniczony niewielką ilością miejsca, że jest to raczej skrót tematu, a o poprawności tego skrótu trudno w ogóle rozmawiać.

Anna55 
A Beginner

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 7:32 am   

Też mam taką sytuację. Doskonale znam ten ból między poprawnością zapisu w języku ojczystym a próbą, bo trudno mówić o właściwym zapisie, w języku obcym. I znów mamy sprzeczność między wymaganiami a rzeczywistością.
:)

ilonas 
Moderator

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008 1:50 pm   

W zaprzyjaźnionej szkole mają obecnie kontrolę dokumentacji. Pisanie tematów w języku polskim było tam zawsze normą, gdyż dyrektor zwracał na to uwagę nauczycielom. Pani kontrolująca stwierdziła, ze są nielicznym wyjątkiem , gdyż tematy powinny być pisane wyłącznie po polsku.

Odpowiedz do tematu