Wysłany: Pon 03 Mar, 2008 10:36 pm w jakim języku pisać temat?
Witam
Pytanie moje dotyczy sposobu zapisywania tematu lekcji języka angielskiego. Spotkałam się z różnymi sposobami: cały temat po angielsku, cały po polsku, część po angielsku część po polsku, przy czym jedno było dosłownym tłumaczeniem drugiego. Ja piszę temat po angielsku, a po polsku krótkie wyjaśnienie czego dotyczy lekcja. Czy dobrze robię? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Niestety na oczy tego nie widziałam... Dyrektor w LO, w którym kiedyś pracowałam przekazał nam takie informacje, a potem spotkałam się również z tym na jakimś kursie.
USTAWA
z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim
Dz. U. Nr 90 z 8 listopada 1999 r., poz. 999 Dz. U. Nr 29 z 18 kwietnia 2000 r., poz. 358
Art. 1. Przepisy ustawy dotyczą ochrony języka polskiego i używania go w działalności publicznej oraz w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Art. 4. Język polski jest językiem urzędowym:
1) konstytucyjnych organów państwa,
2) organów jednostek samorządu terytorialnego i podległych im instytucji w zakresie, w jakim wykonują zadania publiczne,
3) terenowych organów administracji publicznej,
4) instytucji powołanych do realizacji określonych zadań publicznych,
5) organów, instytucji i urzędów podległych organom wymienionym w pkt 1 i pkt 3, powołanych w celu realizacji zadań tych organów, a także organów państwowych osób prawnych w zakresie, w jakim wykonują zadania publiczne,
6) organów samorządu innego niż samorząd terytorialny oraz organów organizacji społecznych, zawodowych, spółdzielczych i innych podmiotów wykonujących zadania publiczne.
Art. 5. 1. Podmioty wykonujące zadania publiczne na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dokonują wszelkich czynności urzędowych w języku polskim, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
Dzeinnik jest dokumentem przebiegu nauczania. Programy nauczania są w języku polskim. A mnie jest trudno odzwyczaić się od prostych angielskich komunikatów, choć bardzo się staram.
Ja formułując temat część zapisuje po angielsku, a następnie wyjaśnienie po polsku, zupełnie jak Kate. Dyrektor nie ma obiekcji, sam mi to w zasadzie zaproponował. Ale faktycznie, zgodnie z tym, co przytoczył(a) Gamma, to chyba kiepski pomysł... od następnego roku się zastosuję
Myślę, że nie do końca się da napisać wszystko po polsku w temacie niektórych lekcji. Od zawsze stosuję zapis tematu w obydwu językach. Nikt do tego nie miał uwag.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 7:07 am
Też uważam, że nie można popadać w skrajności i czasem trzeba użyć jezyka angielskiego, np. w tytułach tekstów, nazwach czasów itp.
Ale - swoją drogą - w klasach, w których jest podział na grupy, tak naprawdę zapis tematu często jest tak ograniczony niewielką ilością miejsca, że jest to raczej skrót tematu, a o poprawności tego skrótu trudno w ogóle rozmawiać.
Też mam taką sytuację. Doskonale znam ten ból między poprawnością zapisu w języku ojczystym a próbą, bo trudno mówić o właściwym zapisie, w języku obcym. I znów mamy sprzeczność między wymaganiami a rzeczywistością.
W zaprzyjaźnionej szkole mają obecnie kontrolę dokumentacji. Pisanie tematów w języku polskim było tam zawsze normą, gdyż dyrektor zwracał na to uwagę nauczycielom. Pani kontrolująca stwierdziła, ze są nielicznym wyjątkiem , gdyż tematy powinny być pisane wyłącznie po polsku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum