ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wprowadzenie
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sob 15 Gru, 2007 4:56 pm   Wprowadzenie

Znalazłem taki filmik w sieci o tematyce metodycznej.
Może zaczniemy tu wklejać takie rzeczy? To dość ciekawe i przydatne.

Anna55 
A Beginner

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 4:13 pm   

Masz rację, że takie coś warto od czasu do czasu pooglądać, chociażby po to, by przez chwilę się zastanowić, czy nie popełniam podobnych błędów w przekazie wiadomości. Czy moja postawa nie jest nudna, czy moje prowadzenie zajęć jest interesujące, czy też uczniowie robią wszystko, by nie zasnąć.
Natomiast bardzo podobał mi się pomysł ze zdjęciami przy wyjaśnianiu kiedy używa się Past Continuous v Past Simple.
Dzięki. :)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Pon 17 Gru, 2007 7:47 pm   

Też mi się to spodobało, ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie dosłownej realizacji. Któż by się pozwolił tak fotografować? :-) Zresztą, zostałem niedawno upomniany pisemnie, że robię za dużo zdjęć w szkole :-)
Do tego dochodzi jeszcze dziwne zjawisko, że w niektórych grupach oni oczekują od człowieka nudnego wykładu, zauważyliście to? Chcą mieć taki wykład do notowania, a gdy próbujesz uatrakcyjnić zajęcia, niektórzy odnoszą wrażenie, że nie robi się z nimi niczego poważnego.

english 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 2:19 pm   

Masz rację Marcin:-)
Wielu moich studentów chce, by zajęcia były nieuatrakcyjniane! Człowiek stara się, by nie zanudzić ich na śmierć, a tu się okazuje, że oni własnie tego oczekują. Mam Historię USA z II rokiem w NKJO i studenci oczekują wręcz dyktowania treści wykładu:-) Mam też wrażenie, że w ogóle nie interesuje niektórych, to o czym się uczymy. Siedzą - zmarnowani, zmęczeni życiem i notują nawet to, co jest bezsensowne i nie jest związane z tematem. Np. opowiadam żart, połowa zainteresowanych się śmieje, a reszta notuje treść żartu, nie wiedząc, o co chodzi. A co do fotografowania albo nagrywania filmów na kamerze, to absolutnie... Szkole to się nie podoba! Trudno:-(

Odpowiedz do tematu