Wysłany: Sro 11 Lip, 2007 11:10 am zajęcia wyrownawcze z języka i Internet
Witam, interesują mnie problemy w nauczaniu/uczeniu się języka ang. Jako nauczyciele języka z obserwacji Waszych uczniow jakie są przyczyny problemow w naucznaiu języka i jakie są te trudności, z czym uczniowie maja problemy? czy organizujecie zajęcia wyrownwcze? jak nadrabicie zaległości? czy ktoś z Was próbował wykorzytsac Internet do pracy wyrównawczej? jesli tak to w jaki sposób i jakie widzi wady i zalety takiej pracy?
Ja pracuje w gimnazjum. Jest grupa uczniow, ktorzy maja probelmy w nauce ang. Przyczyny są różne od lenistwa po deficyty rożnego rodzaju, niestety niezopiniowane, bo rodzice czasu nie maja dziecka zaprowadzic do poradni. Zauważyłam ze największy problem stanowi rozumienie tekstu czytanego i sklecenie wlasnej krotkiej wypowiedzi, dlatego zaczełam zastanwiac sie nad ułożeniem na ten rok jakiegoś kursu połączonego z internetem. Moze ktoś na forum ma doświadczenie jakieś?dzieki
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 7:30 am
Dzięki zachęcie Marcina zaczynam przygodę z Moodle - platformą do e-learningu. Im więcej opinii i komentarzy czytam na sieci, tym większy potencjał w Moodle widzę.
Ja wykorzystam Moodle do obowiązkowych zadań (długim terminie realizacji, z racji na to, że niektórzy uczniowie będą musieli wysyłać prace z biblioteki) i projekty dla chętnych. Ale myślę, że zajęcia wyrównawcze tez można w Moodle przygotować.
Żeby uruchomić Moodle będziesz potrzebować wirtualny serwer, który można wykupić, już za niewielkie pieniądze - ok 40 zł rocznie. W razie czego, mogę podać Ci namiary na to, gdzie ja zrobiłem zakupy.
Zaproszone osoby: 18 Pomógł: 31 razy Posty: 772 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 8:32 am
Ostrzegam przed uruchamianiem Moodla na słabych serwerach.
Ken dość optymistycznie się na to zapatruje, ale wierzcie mi, że praktycznie żadna firma w Polsce nie chce mieć Moodla na swoim serwerze i trzeba się trochę pobawić i ponegocjować, żeby korzystać z platformy nie wyłączając crona. Z kolei Moodle bez crona to taka namiastka.
Mi Moodle służy zarówno do zadań długoterminowych, różnego rodzaju projektów, jak i do zadań krótkoterminowych - z klasówkami włącznie. Fakt, że mogę sobie na to pozwolić, ponieważ sporą część lekcji w szkole mam w pracowni komputerowej.
Jeśli chodzi o zajęcia o charakterze wyrównawczym, tradycyjnie co roku uruchamiam specjalny kurs dla sierpniowych poprawkowiczów. W ubiegłym roku ci z nich, którzy regularnie przez całe wakacje zaglądali do kursu i rozwiązywali w nim różnego rodzaju zadania zamknięte i otwarte, na egzaminie wypadli śpiewająco, bo nie tylko znali zakres materiału na egzamin, ale i w ciągu wakacji rozwiązali bardzo wiele zadań o treści i formie podobnej do tych na egzaminie. Oprócz tego wielu uczniów przez wakacje zagląda do Moodla i bierze udział w różnych fakultatywnych konkursach o charakterze luźnym, bardziej rozrywkowym, ale sprawdzających umiejętności rozumienia tekstu słuchanego i czytanego.
Mój Moodle jest na stronie http://kursy.anglista.edu.pl
Pokażesz nam swojego, Ken?
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 5:31 pm
marcin napisał/a:
Pokażesz nam swojego, Ken?
Z przyjemnością. Muszę jeszcze nad nim popracować i myślę, że za jakiś czas podam linka.
Cytat:
Ken dość optymistycznie się na to zapatruje, ale wierzcie mi, że praktycznie żadna firma w Polsce nie chce mieć Moodla na swoim serwerze i trzeba się trochę pobawić i ponegocjować, żeby korzystać z platformy nie wyłączając crona.
Mam nadzieję, że mi się mimo wszystko uda.
marcin napisał/a:
Fakt, że mogę sobie na to pozwolić, ponieważ sporą część lekcji w szkole mam w pracowni komputerowej.
Ja niestety nie mam w klasie ani jednej maszyny, ale za to w szkole jest grupa uczniów, która chętnie rozwiązuje dodatkowe zadania, które do tej pory proponowałem na blogu dla anglistów (który chyba teraz padnie, na rzecz Moodle). Prowadzę bloga szkolnego, który jest odwiedzany przez ok. 300 użytkowników dziennie, czyli sporo osób ma internet.
Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 4:03 pm Moodle
Podrzucam obiecany link do mojego Moodle. Jest to wersja beta, w dodatku nie udostępniona jeszcze użytkownikom [premiera we wrześniu] - czyli nie było informacji zwrotnej, co jest ok, a co trzeba zmienić. Usprawnianie działania pewnie potrwa pierwszy okres nowego roku szkolnego.
Sporo rzeczy, które wrzuciłem jest jeszcze niedopracowanych, dlatego je ukryłem.
Zaproszone osoby: 18 Pomógł: 31 razy Posty: 772 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 17 Sie, 2007 11:36 am
Cieszę się, że przybył kolejny nauczyciel używający Moodla i mam nadzieję, że Twoim uczniom się to spodoba.
Próbowałem zajrzeć do kursów, bo niby są dostępne dla gości, ale od gościa też wymagają hasła, więc nic z tego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum