Witam wszystkich serdecznie.
Poszukuje słownika elektronicznego z rozbudowaną funkcją słownika Angielsko-Angielskiego. Miałem w ręku parę translatorów z trybem ang-ang ale biednie to wypadało.
Znalazłem na sieci coś takiego jak słownik Franklin SCD-1780 www.franklin.edu.pl
Czy ktoś miał to w ręku ? Podobno w USA są tym zachwyceni. Chętnie poznałbym opinie na temat tego słownika lub propozycje czegoś innego.
Zależy mi na samodzielnym urządzeniu ponieważ chcę korzystać z tego głównie podczas podróży
Ostatnio zmieniony przez Olaf Czw 04 Paź, 2007 10:35 pm, w całości zmieniany 2 razy
Uzywalem slownikow Franklina gdy mieszkalem w Stanach, głównie podobała mi się w nich komputerowa, choc bardzo dobra wymowa. Oprocz tego wiele gier słownych, zagadek i zgadywanek.....
Jesli chodzi o slownictwo, to jest ono ograniczone, definicje sa okrojone, a pewnych rzeczy w ogole nie ma, pamietam, ze mialem problemy ze znalezieniem 'phrasal verbs' , nie wiem jak z idiomami...
Zalezy tez czego po takim słowniku sie spodziewasz, ja na pewno jestem troche skrzywiony jesli chodzi o słowniki, w Polsce zostawilem ponad 20, tu na komputerze mam 7 i 3 nowe na półce , wiec wez poprawke na to!!
Oczywiscie wiele rzeczy sie zmienilo i wszystko idzie do przodu wiec te najnowsze wersje sa pewnie znacznie lepsze.
Powiem tak, stac Cie to kup, wiele sie nauczysz, polecam zwlaszcza w podrozy
Zdecydowałem się kupić ten słownik Franklin Moim zdaniem genialne urządzenie. Faktycznie wymowa jest dokładna i nie przeszkadza, że jest to komputerowy syntezator mowy.
Jak na razie nie udało mi się czegoś w nim nie znaleźć ale przede mną jeszcze wiele słów
Generalnie polecam niezdecydowanym. Ja jestem bardzo miło zaskoczony tym co to maleństwo potrafi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum