Zaproszone osoby: 18 Pomógł: 31 razy Posty: 772 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 03 Mar, 2005 4:40 pm
Hm, po rzuceniu okiem na stronę programu, zastanawiam się nad tym, czy ma on jakieś funkcje, których nie mają darmowe programy dostępne na naszej stronie. I mam wrażenie, że nie.
Możesz mnie przekonać?
Wysłany: Czw 03 Mar, 2005 10:43 pm
Mogę jedynie spróbować Cię przekonać, choć pewnie nie będzie to łatwe
Zgrałem sobie darmowe programy do nauki słówek i muszę powiedzieć, że nie bardzo wiedziałem co mam w nich robić. Nie widziałem też na czym to polega, jakich słów się nauczę, itd. Z resztą nawet chyba inni ludzie ocenili programy podobnie (np. komentarz pod Ernim). W Ernim linki do stron nie działają w Vocatude chyab zabrakło polskiego języka, albo nie udało mi się go znaleźć. Mam bardzo dużo uwag do tych programów, ale jednak podziwiam ich autorów, że napracowali się i pozwalają innym korzystać z ich pracy za darmo. Widać jednak w ich programach podejście zbyt informatyczne. Ładuje się pliki, tworzy pliki ze słowami, mamy menu prawie tak rozbudowane jak w Wordzie. Brak w tym wszystkim prostoty i zwykłej ergonomii.
Spędziłem nad eMaestro ponad rok, program jest dopracowany w najdrobniejszym szczególe. Gwarantuję, że po 3 kliknięciach wiesz już na czym zabawa polega i zaczynasz się uczyć z gotowej, sprawdzonej bazy. Nie ma tam plików, nie ma skomplikowanych "menu". Starałem się upakować jak najwięcej funkcjonalności w dziecinnie prostej obsłudze. Wolę żeby ludzie się zastanawiali nad wyrazem do przetłuamczenia, niż nad tym co mają teraz nacisnąć.
Podsumowując: darmowe programy są ciekawym rozwiązaniem i jeżeli ktoś nie ma 9 zł, to faktycznie powinien z nich korzystać. Jestem pewien że przy troszkę większym wysiłku osiagnie to samo co w moim programie. To jest trochę tak jak z Linuxem i Windowsem. I to system operacyjny i to system operacyjny. Problem tylko w tym że w Linuxie trzeba troszkę samemu poprogramować, nie ma obsługi dźwięku dla większości kart, nie ma grafiki, Wine nie pozwala uruchomić wszystkich aplikacji Windowsowych itd., itd.
Mam nadzieję, że choć troszkę Cię przekonałem do płatnych programów
Zaproszone osoby: 18 Pomógł: 31 razy Posty: 772 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 04 Mar, 2005 9:03 am
Dopóki nie użyłeś argumentu o Windowsie i Linuksie czułem się trochę przekonany.
Ale gdy padł ten argument, cała argumentacja poszła :-P
Nie używam Windowsa w ogóle i nie wyobrażam sobie, do czego bym go miał używać.
No a jeszcze jedno. Wielu użytkowników właśnie dlatego chce korzystać z SM, Vocatude czy Erniego, że chcą tworzyć własne bazy słówek. Czy w Twoim programie da się tworzyć wlasne bazy?
:-)
I na koniec tak bardzo szczerze: mnie nie trzeba przekonywać do płatnych programów. Natomiast w tym przypadku akurat chciałbym się dowiedzieć, czemu warto sięgnąć po coś platnego, skoro jest tyle darmowych aplikacji tego rodzaju i skoro mam już dwie komercyjne, których i tak nie używam.
Zwróć też uwagę, że właściwie wprowadzenie odplatnej licencji za Erniego właściwie dobiło ten program.
No i jeszcze z przykrością dodam jeden argument, może niekoniecznie słuszny, ale oparty na moich doświadczeniach. Ktoś, kto sprzedaje przez Allegro, jest dla mnie osobą niewiarygodną. Czterokrotnie kupowałem coś przez Allegro, trzykrotnie zostałem oszukany, a jedyny "uczciwy" zakup, jakiego dokonałem, to zakup ewidentnie kradzionego telefonu. Może warto byłoby, skoro aplikacja na to zasługuje, zapewnić sobie jakiś własny kanał sprzedaży licencji? Zwłaszcza, że skoro licencja jest tak tania, można by to oprzeć o kody.wapacz.pl czy coś podobnego.
Pozdrawiam,
[ Dodano: 04 Mar 2005 09:08 am ]
O przepraszam, po ponownej wizycie na stronie zauważyłem, że jest możliwość dodawania własnych słów. Podoba mi się też możliwość kojarzenia synonimów.
Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 4:39 pm
Chciałem podać informację o zmianie adresu strony, ale zobaczyłem że można edytowac wpisy, więc poprawiłem u góry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum