ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Koniec wakacji, jakie programy kupić na nowy rok szkolny
Autor Wiadomość
bejotka
Moderator

Wysłany: Wto 30 Sie, 2005 2:09 pm   Koniec wakacji, jakie programy kupić na nowy rok szkolny

Zapraszam:

http://www.angielski-onli...wtopic.php?t=66

BJK

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Wto 30 Sie, 2005 3:35 pm   Langmaster

Bejotka napisał/a:

Nadszedł koniec wakacji i początek roku szkolnego. Wrzesień to straszny miesiąc dla rodziców. W prasie wyczytałem, że na podręczniki do podstawówki trzeba wydać 250 zł, do gimnazjum - 389, a do liceum 464. Trzymajcie się staruszkowie za portfele.
Ale prócz podręczników trzeba też kupić trochę innych pomocy np. programów komputerowych wspomagających naukę języków.
Pozwolę tu przedstawić najbardziej przydatne, sklasyfikowane wg ceny i wartosci edukacyjnej programy wspomagające naukę angielskiego.
1. SuperMemo - program legenda, bezwzgędnie najlepszy na świecie.
Podstawowy pakiet z tym programem - BASIC ENGLISH kosztuje 59 zł. Pakiet zawiera bazę 3000 słów, trochę ćwiczen gramatycznych i ponad 300 czasowników nieregularnych wystarczy do matury na poziomie podstawowym. Trochę póxniej ambitnym uczniom można (a nawet trzeba kupić pakiet SPEEDUP! lub Extreme English).
Jeśli 60 zł stanowi zbyt duży wydatek we wrzesniu proponuję za ok. 20 zł kupic Rozmówki Angielskie w 1 miesiąc, zawierają ponad 3000 najpotrzebniejszych słów i kilkaset przykładowych zdań.
2. Eteacher, trochę archiwalny ale wciąż bardzo dobry program za ok. 20 zł. Świetnie nadaje się do szybkiej nauki kilkudziesięciu lub kilkuset słówek przed klasówką. Polecam.
3. Profesor Henry 5.0 - Słownictwo 1,2, Profesor Henry 5,0 -Gramatyka, Profesor Henry 5.0 - Słownictwo 3,4. Bardzo dobre programy - po ok. 60 zł. Może nie we wrześniu, ale w październiku lub listopadzie kupić warto, a jeśli chcemy, by nasze dziecko zdawało maturę na poziomie roszerzonym - trzeba. Wydawca tych programów ma w swojej ofercie również programy tańsze Angielski At once!, Angielski W pigułce 3.0 i Angielski na 6+. Ten ostatni główne dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów.
EuroPlus+ Angielski z Cambridge program do nauki w ciągu 3 lat, czyli na całe liceum. Odstrasza ceną - 399 zł. Poproście Dziadka i Babcię. Niech ze swojej emerytury odkładają po 100 zł miesięcznie i kupia go pod choinkę.
Tell Me More v. 7.0 Też na 3 lata, też za 399 zł. Wg testów w magazynach komputerowych nr 1 na naszym rynku. Znam go z wersji 4.0, wg mnie to numer, w najlepszym wypadku 10. Poproście Dziadka, albo Babcię, by odkładali z każdej emerytury po 5 zł. Za 80 miesięcy być może ukaże sie jego wersja 19, która będzie dorównywała programowi Angielski na 6+.

Nie wspominasz o tym programie, a moi uczniowie, ci ambitniejsi, nawet go lubią. Jest taki cykl czytadeł na różnych poziomach, taki kurs polegający na czytaniu książek w uproszczonych wersjach językowych na ekranie, bodajże Langmaster English się to nazywa.
Uczeń czyta książkę, może korzystać z pomocy kontekstualnej i słownika, robi ćwiczenia na rozumienie tekstu czytanego i inne.
Dobra rzecz jako uzupełnienie, ale nie jako podstawa.
Co do Supermemo, radziłbym nie uzywać w klasie, jeśli masz zbyt dużą grupę uczniów, by kontrolować ich cały czas, co robią. Stosunkowo łatwo jest uczniom manipulować wynikami w Supermemo lub jedynie udawać, że się uczą. Sam używam, ale pod ścisłą kontrolą i obserwacją oraz egzekwując wyniki w bardziej tradycyjne sposoby niż statystyki programu.
Dowcipny uczeń zademonstrował mi iteż kiedyś, że i na wynikach z eTeachera nie można polegać dla potrzeb oceny. Zaprosił mnie do swojego komputera i pokazał, że zrobił wszystkie ćwiczenia programu z wynikiem 400% dobrych odpowiedzi i każde z tych ćwiczeń robił 1 sekundę ;-)
Oczywiście wiem, że pisałeś swój post głównie z myślą o uczniach, nie o nauczycielach i szkole. Ale pomyślałem, że warto zwrócić uwagę na to, ponieważ w wielu szkołach są coraz lepsze możliwości techniczne i używa się programów komputerowych dla potrzeb nauki w klasie.

bejotka
Moderator

Wysłany: Wto 30 Sie, 2005 3:57 pm   

LANGMaster Readings to mój ulubiony progam. Nie wspomniałem tu o nim z prostego względu. Ostatnio nie jest on dostępny w sprzedaży dla indywidualnych użytkowników, a w swoim poście miałem głównie ich na myśli. Podstawową przesłanka tego postu była jak najniższa cena. Taka, żeby nawet niezamożni rodzice mogli któryś z proponowanych programów kupić w październiku lub listopadzie.

Tu muszę przyznać LANGMasterowi i firmie DD Komputery sprawiedliwość. Programy z tej serii bardzo potaniały, podczas gdy EuroPlusy i TMM trzymają się kurczowo drakońskich cen.

Odpowiedz do tematu