ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
organizacja nauki :)
Autor Wiadomość
kamila.wil
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Cze, 2006 12:18 pm   organizacja nauki :)

hej,
w wakacje mam zamiar wziąć się porządnie za angielski, bo prawdopodobnie czeka mnie poprawka z praktycznego :|

Od dwóch godzin przeczesuję siec w celu znalezienia jakiegoś organizera/plannera/kalendarza, który pomógłby mi w zorganizowaniu czego, jak i kiedy się uczę. Super by było gdyby monitorował postępy, co mi jeszcze zostalo itp...

Istnieje taki program, czy pozostaje mi tradycyjna kartka i długopis? ;)

Myszk@
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Cze, 2006 2:29 pm   

Coś do nauki słówek...

http://www.ang.pl/nauka_slowek.php

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Wto 27 Cze, 2006 4:47 pm   

A na jakim etapie kształcenia ta Twoja poprawka?
Ja prowadzę w Moodlu kurs przygotowujący do egzaminu poprawkowego dla moich dwunastu apostołów, którym wystawiłem pały.

bejotka
Moderator

Wysłany: Wto 27 Cze, 2006 5:32 pm   

W tym wątku masz kilka postów o programie SuperMemo. Zapoznaj się z nimi. Byc moze jest to program, który zapewni to o co chodzi - najlepszy kalendarz nauki.

kamila.wil
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Cze, 2006 5:01 pm   

Co do mojego etapu edukacji to kończę (tak, to jest dobre określenie ;) I rok UKKNJA.

Wyniki praktycznego we wtorek, ale ja nie czekam i zaczynam się uczyć od jutra. :) Wszystko już zaplanowane :) (polecam program Achieve Planner - planuje całe dni i tygodnie, ma tyle funkcji, że hej ;) -->http://www.effexis.com/achieve/planner.htm

A co do nauki słówek... używałam programów zamiesczonych tutaj. Najbardziej podobał mi się vocatude, ale potem coś się popsuło i zjadło mi całą pracę :|Darmowa wersja SM jakoś mi nie podchodzi, a nad kupnem nie myslałam...

Jakiś czas temu kupiłam sobie slownik tematyczny Baranowskiego, a wczoraj ćwiczenia i będę chyba uczyła się tradycyjnie...:) Nie wiem czy jest sens wklepywania słówek do bazy danych, bo to schodzi i komputer źle wpływa na oczy ;) A 'papierowe' notatki zawsze można wziąc ze sobą do autobusu :)

Pozdrawiam! :)

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 3:52 am   

kamila.wil napisał/a:

A co do nauki słówek... używałam programów zamiesczonych tutaj. Najbardziej podobał mi się vocatude, ale potem coś się popsuło i zjadło mi całą pracę :|Darmowa wersja SM jakoś mi nie podchodzi, a nad kupnem nie myslałam...

No to się różnimy podejściem i chyba gustem. Vocatude nie zrobił na mnie większego wrażenia, zdecydowanie wolę SuperMemo, Eteachera i Profesora Henry'ego.

SuperMemo daje możliwość tworzenia własnych baz oraz bieżącej (nawet w trakcie nauki) modyfikacji danych. To bardzo ważne. Czasami trzeba poprawić jakiś błąd w komercyjnym pliku, czasami potrzebne jest nam trochę inne znaczenie słowa czy wyrażenia od tego, które umieścił w pliku jego autor. Żaden inny program takiej możliwości nie daje.

Komercyjne pakiety SuperMemo nie są zbyt drogie, dlatego każdy może sobie na nie pozwolić. najtańszy (Rozmówki angielskie w miesiąc) kosztuje 19,90 zł. Naprawdę warto je mieć.

Oczywiście metoda fiszek jest dobra i dość skuteczna. Ale jak zapiszesz na swoich fiszkach wzór wymowy? Przeciez najlepsza nawet transkrypcja to nie to samo co głos native speakera.

kamila.wil
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Lip, 2006 5:40 pm   

no więc chyba kupię SM, a co.. Myślałam, ze jest to o wiele droższe ;)

problem polega na tym, ze ja chcę się uczyć swojego słownictwa i w tym przypadku to już nie ma różnicy czy vocatude czy SM (jezeli chodzi o wymowę), bo i tu i tam muszę nagrać swój głos. A SM na pewno jest lepsze jezeli chodzi o "gotowe" zestawy. Pamiętam, ze kiedyś mialam FCE words i baardzo mi się podobało :)

A egzaminu (oficjalnie) nie zdałam, jeżeli kogoś to interesuje... :( A to wszystko przez ten usnty.. i ja chcę być nauczycielką :(

bejotka
Moderator

Wysłany: Sro 05 Lip, 2006 2:54 pm   

kamila.wil napisał/a:
no więc chyba kupię SM, a co.. Myślałam, ze jest to o wiele droższe ;)

problem polega na tym, ze ja chcę się uczyć swojego słownictwa i w tym przypadku to już nie ma różnicy czy vocatude czy SM (jezeli chodzi o wymowę), bo i tu i tam muszę nagrać swój głos. A SM na pewno jest lepsze jezeli chodzi o "gotowe" zestawy. Pamiętam, ze kiedyś mialam FCE words i baardzo mi się podobało :)

Wydaje mi się jednak że w superMemo o wiele łatwiej będzie Ci tworzyć własne bazy z nagraniami i tylko SuperMemo pozwoli Ci wprowadzać korekty zapisów w czasie nauki.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 05 Lip, 2006 7:26 pm   

E no, bez przesady. Owszem, SM jest o wiele funkcjonalniejsze, ale tworzenie własnych baz z nagraniami jest o wiele prostsze w Vocatude.

bejotka
Moderator

Wysłany: Czw 06 Lip, 2006 3:25 am   

marcin napisał/a:
E no, bez przesady. Owszem, SM jest o wiele funkcjonalniejsze, ale tworzenie własnych baz z nagraniami jest o wiele prostsze w Vocatude.

Oczywiście to zalezy od indywidualnych preferencji uzytkownika, ale moim zdaniem tworzenie własnych baz w SM jest o wiele prostsze, przy czym moga mieć one bardzo profesjonalny wygląd. Spójrz na moje bazy na tej stronie. Poza tym proces nauki w SM jest skuteczniejszy,.
Testowanie w kierunku Polish-English z wpisywaniem odpowiedzi jest nieporozumieniem. Jak zauważyłem 70% uczestników polskich forów robi trywialne błędy ortograficzne w języku polskim i nie są to literówki. Wprowadzanie nagrań wcale nie jest takie proste. Mam na swoim koncie bazy SM liczące od 100 do 10.000 wyrażeń z nagraniami.

Przy próbach pracy z Vocatude "odrzucało mnie po 3-im słowie.

Ale chyba to nie tylko "mój problem". Na tej stronie znajduje się kilka różnych baz do SuperMemo i ani jednej do Vocatude, to chyba mówi znacznie wiecej niz mój wywód.

Nie mam nic przeciwko temu, by ktoś stosował Vocatude, ale porównywanie go z SM, Profesorem Henry'm czy Eteacherem jest nie na miejscu.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Czw 06 Lip, 2006 7:56 am   

To też Bogdanie ja absolutnie nie porównuję tych programów. Napisałem, że SM jest funkcjonalnie o wiele lepsze, zgadzam się z tym, że założenia metodyczne Vocatude są delikatnie mówiąc bardzo prościutkie.
Ale dla przeciętnego ucznia i uczennicy uwierz mi, stworzenie bazy z nagraniami w Vocatude jest banalnie proste, pojęcie zaawansowanego interfejsu SM nieosiągalne. Wiem coś o tym, bo patrze na to z perspektywy nauczyciela mającego uczniów muszących w jednym z tych programów stworzyć bazę w ramach przedmiotu język obcy zawodowy (ostatnia klasa technikum).
Cóż, może poziom umiejętności komputerowych młodzieży się trochę zmienił, z kolejnym rocznikiem spróbuję wrócić do prób stosowania SM. Zobaczymy.

bejotka
Moderator

Wysłany: Czw 06 Lip, 2006 8:59 am   

marcin napisał/a:
Ale dla przeciętnego ucznia i uczennicy uwierz mi, stworzenie bazy z nagraniami w Vocatude jest banalnie proste, pojęcie zaawansowanego interfejsu SM nieosiągalne. rocznikiem spróbuję wrócić do prób stosowania SM. Zobaczymy.

W takim razie proszę o instrukcję jak mam stworzyć następujaca bazę Vocatude. Mam 1000 słowek i chcę wprowadzić do bazy nagrania, które pbrałem ze słownika na CD. Są one w postaci plików typu elephant.wav.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Czw 06 Lip, 2006 8:20 pm   

Bogdanie.
Przeciętny uczeń ma do dyspozycji mikrofon i możliwośc nagrania pliku w dowolnym formacie, nie wav.
Konwersja między formatami nie jest aż taka trudna.
Poza tym nie toczmy wojny, bo nie ma o co. Masz rację, że Supermemo jest super. Ale przeciętny lamer komputerowy nie jest w stanie uruchomić tego programu w zaawansowanym interfejsie i stworzyć własnej bazy, nawet korzystając z szablonu.

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 07 Lip, 2006 4:10 am   

marcin napisał/a:
Bogdanie.
Przeciętny uczeń ma do dyspozycji mikrofon i możliwośc nagrania pliku w dowolnym formacie, nie wav.

I tu jest sedno różnicy miedzy nami. Ja za bazę z nagraniami przydatną do nauki języka uważąm bazę z nagraniami native'a. Mikrofon służy tylko do nagrania własnego głosu.

marcin napisał/a:
Poza tym nie toczmy wojny, bo nie ma o co. Masz rację, że Supermemo jest super. Ale przeciętny lamer komputerowy nie jest w stanie uruchomić tego programu w zaawansowanym interfejsie i stworzyć własnej bazy, nawet korzystając z szablonu.

To tylko znaczy, że brak jest dobrej instrukcji tego programu. Najlepszą jak do tej pory jest ebook Pawła Wimmera dostępny na stronie: http://wimmer.neostrada.pl/

Wojny nie mam zamiaru toczyć. Baza Ili25 "Supermemo Harry Potter" świadczy o tym, że łatwo jest "zaskoczyć" mając dobry wzór tworzyć własne bazy wg zmodyfikowanych szablonów.

Prawdopodobnie jeszcze w lipcu bedę mial pewną propozycję zwiazana z tym tematem.
Pozdrawiam.
Bogdan

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Pią 07 Lip, 2006 8:07 am   

Ok, czekam z niecierpliwością.
Nawiasem mówiąc, muszę przyznać, że moi panowie w technikum w trzeciej klasie zaskakują już, że można korzystać z różnych skrótów i funkcji w Supermemo niewidocznych w interfejsie lamerskim, i pojedynczy faceci z nich korzystają, na przykład wyłączają sobie powtórki niektórych stron. Może jest jakaś przyszłość dla tego narodu :-)

Odpowiedz do tematu