ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Profesor Henry vs supermemo
Autor Wiadomość
NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 2:47 pm   

Jak zrobisz ta baze ze zwierzakami to mi podeslij... ja chcialam robic baze ze slownictwa zwiazanego ze szkola... :) ale na razie nie mam za duzo czasu bo siedze nad grama... ale moze w przyszly weekend? kto wie?

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 2:48 pm   

NadineLove napisał/a:
Jak zrobisz ta baze ze zwierzakami to mi podeslij... ja chcialam robic baze ze slownictwa zwiazanego ze szkola... :) ale na razie nie mam za duzo czasu bo siedze nad grama... ale moze w przyszly weekend? kto wie?

Spoko, jak tylko bede mial w ogole jakies bazy to bede wklejał na forum, moze sie komus przydadzą.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 3:41 pm   

Do samego wkuwania słówek ja bym jednak polecał Vocatude. Dostępne w naszym dziale z programami. Zdecydowanie łatwiej stworzyć w nim własną bazę.

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 5:20 pm   

NadineLove napisał/a:
... ja chcialam robic baze ze slownictwa zwiazanego ze szkola... :) ale na razie nie mam za duzo czasu bo siedze nad grama... ale moze w przyszly weekend? kto wie?

Istnieje profesjonalna baza słownictwa zwiazanego ze szkołą. Jest nią.

Szybki kurs słownictwa z SuperMemo
Oto jej opis ze strony http://www.pons.pl/index.php?pid=227

Zestaw do samodzielnej nauki składa się z książki oraz płyty CD z programem komputerowym SuperMemo, wspomagającym naukę słownictwa. Zaletą programu SuperMemo jest to, że pozwala zintensyfikować naukę i dostosować jej tempo do potrzeb i możliwości osoby przerabiającej kurs. Program ustala także indywidualnie częstotliwość powtórek w zależności od postępów w nauce.

Minimalne wymagania sprzętowe: Microsoft Windows 95 lub nowszy, procesor Pentium lub porównywalny, 32 MB pamięci RAM, napęd CD-ROM, karta dźwiękowa.

Baza ta została opracowana na podstawie "Aktywnego słownika angielskiego" wydanego przez PONS (drukowany słownik w komplecie).

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 7:08 pm   

Jesli chodzi o ten Vocatude to bardzo przypadł mi do gustu. Wlasnie o cos takiego mi chodziło. Już robię sobie bazy słówek potrzebne mi na zajęcia. No i bazę słówek o ktorej wspominalem. Nadine, za jakies 2 tyg. powinienem skonczyc baze z nazwami zwierzat. Czy pomimo tego że robię to w Vocatude to nadal jestes tym zaintersowana??

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 7:21 pm   

oczywiscie ze jestem, mam ten program :)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 8:39 pm   

A nasz dział download jest zainteresowany każdą ciekawą baza, jaką zrobisz i zechcesz się nią podzielić ze światem. Wystarczy wysłać na mojego maila.

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 8:44 pm   

NIe ma problemu. Jak tylko utworze cos wartosciowego i wartego opublikowania to wyślę.

Da się w tym programie łączyć jakoś poszvczególne bazy? Np. jak mam 5 baz po 100 słówek a chce z tego zrobić 1 baze pięciusetsłówkową to da się to jakoś szybko i sprawnie złączyć???

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 8:53 pm   

Owszem, bardzo prosto. Otwierasz jedną bazę i importujesz do niej pozostałe.

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 6:18 am   

majlo napisał/a:
J... Chce wlasnie robić sobie bazy z poszczególnych kategorii. Powiedzmy 500 słówek z kategorii zwierzęta. Wtedy zakuwania itd.

Czyli chcesz mieć podzbiór słownika tematycznego jezyka angielskiego. Można taki łatwo zrobić. Kiedyś robiłem taką bazę na podstawie słownika tematycznego Wydawnictwa Harald G Dictionaries. Baza miała ćwiczenia Polish-English i English-Polish do samooceny oraz tzw Spellpady wymagające wpisania odpowiedzi i oceniane przez program. Z pewnych wzglądów zrezygnowałem z kontynuowania tej pracy.

Obecnie zastanawiam się nad jej wznowieniem lub podjęciem na nowo w oparciu o "Uniwersalny słownik tematyczny języka angielskiego" Wydawnictwa Kanion, ale to praca na lata, dlatego wciąż ja odkładam tymbardziej, że wciąż mam cos na tapecie.

majlo 
Administrator

Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 10:13 am   

bejotka napisał/a:
Czyli chcesz mieć podzbiór słownika tematycznego jezyka angielskiego.

Dokładnie o to mi chodzi :)

bejotka napisał/a:
oceniane przez program

W Vocatude program nie sprawdza, tylko samemu trzeba ustalić czy podało się poprawną odpowiedź. Niestety nie jest to zbyt motywujące, no ale i tak dobrze, że chociaz może mieć to, co się ma.

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 12:55 pm   

Mam profesor Henry phrasal verbs and idioms + i musze powiedziec ze jestem milo zaskoczona, roznorodnosc cwicyen jaka oferuje ten program jest dla mnie bardziej motywujaca niy super memo, ktore znow zanieduje niestety :cry:

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 1:35 pm   

SuperMemo powstał jako program do nauki w każdej dziedzinie. Jedną z pierwszych baz była baza z biologii bowiem autor tej metody i programu był studentem biologii na uniwersytecie poznańskim. Wkrótce potem okazało się, że najlepiej sprawdza się w nauce słówek. Wtedy opracowano pierwsze, jeszcze bez dźwięku i polskich znaków diakrytycznych bazy Basic English, Advanced English i kilka mniej znanych. Profesor Henry został opracowany m.in. dzięki doświadczeniom autorów SuperMemo i eTeachera. Trzeba przyznać, że jego autorzy umiejętnie wykorzystali te doświadczenia. Już od pierwszej wersji Profesor Henry skutecznie rywalizował z SM, m.in. dzięki różnorodności ćwiczeń oraz wyraźnie tematycznemu ukladowi słownictwa. Nie mniej jednak nie mozna przyznać mu zdecydowanej przewagi.

SuperMemo też może mieć te wszystkie róznorodne ćwiczenia, które ma PH. Bazy Easy English Plus i First Steps in English oraz The Next Steps in English pokazują to wyraźnie.

Nie zmienia to sytuacji, że "de gustibus non es disputandum". Każdemu może podobać się coś innego.

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 1:53 pm   

ja korzystam z tego i z tego, niestety moje super memo - proficiency nie ma tych funkcji o ktorych wspomniales :( a szkoda byloby znacznie ciekawsze, wiem wiem zaraz mi powiecie ze nie o to w tym programie chodzi.... no jasne ale nie mniej jednak bylo by milo

bejotka
Moderator

Wysłany: Pon 24 Paź, 2005 9:06 pm   

NadineLove napisał/a:

Może Tobie i Majlo pomoże informacja, że w dziale Programy jest moja baza Repetytorium (właściwie jest to tylko szablon bazy) i krótka instrukcja jak można ją rozbudowywać. Dzieki niej można łatwo zrobić bazę ze zwierzątkami a nawet ufoludkami. Wystarczy mieć dobry słownik tematyczny.

Polecam Uniwersalny słownik tematyczny Wyawnictwa Kanion lub dowolne repetytorium.

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 28 Paź, 2005 7:19 pm   

Dzieki serdeczne za info :)

Niestety, ale nauka słówek na komputerze, w moim przypadku, nie odnosi satysfakcjonujących efektów. Probowalem się pouczyć nazw zwierząt, ze swojej nie dokonczonej bazy, ale efekt tego jest naprawde marny. Nie jestem tym zbytnio zaskoczony, ponieważ to nie była pierwsza próba nauki słówek z komputera. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak powrót do zaniedbanej przeze mnie "metody karteczkowej", którą notabene gdzies tu na forum juz opisywalem :)

Pzdr

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 28 Paź, 2005 10:54 pm   

majlo napisał/a:

Niestety, ale nauka słówek na komputerze, w moim przypadku, nie odnosi satysfakcjonujących efektów. Probowalem się pouczyć nazw zwierząt, ze swojej nie dokonczonej bazy, ale efekt tego jest naprawde marny. Nie jestem tym zbytnio zaskoczony, ponieważ to nie była pierwsza próba nauki słówek z komputera.

Wiekszość młodych ludzi jest przekonana, że wystarczy wywołać program i klikać, by nauczyć się słówek, a potem języka. Nie jest to takie proste. Trezba sie do tego przyołożyć. Jeśli stworzyłeś te bazę zwierzątek i uczysz sie z niej, to musisz uruchomić przy tym wyobraźnię. Jeśli komputer zadaje pytanie "elephant", to musisz wyobrazić sobie słonia, 10 razy powiedzieć na głos słowo elephant, przez ułamek sekundy pomysleć słowo słoń i dopiero wtedy klknoc na przycisku "Show answer". Gdy zobaczysz dwa okienka jedno ze słowem elephant, drugie ze słowem słoń muisz zamknąć oczy i jeszcze kilka razy powtórzyć to "elephant", i tak musisz robic z wielbłądem, kurą domową itd, itp. Jeśli komputer zapyta Ciebie o "horse", to wyobraź sobie, że to jest właśnie ten koń na którym wygrywasz "Wielką Pardubicką", albo ten, dzięki któremu na wyścigach wygrywasz 3567,50 zł. Jesli nie uruchomisz wyobraźni, to będzie to tylko testowanie pustych symboli i nic z nauki nie wyjdzie. Podobnie będzie z fiszkami. Łatwiej jest opanować konkretne rzeczowniki, które mozna zobaczyć, trudniej pojęcia.

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 28 Paź, 2005 11:55 pm   

Wiesz, muszę przyznać, że nie patrzałem na to w ten sposób. Moja nauka może nie była tylko pustym klikaniem w Show Answer, ale takiego efektownego, i zapewne, efektywnego sposobu nie stosowałem. Nie zostaje nic innego jak tylko próbować dalej. Dzięki za pomoc i za pożyteczne rady :)

rudzia 
An Enthusiast

Pomogła: 53 razy
Wysłany: Sob 29 Paź, 2005 8:58 am   

Nigdy nie korzystałam z żadnych programów komputerowych do nauki języka, więc może zadam według Was "głupie" pytanie. Jeżeli tak to z góry przepraszam.
Czy w tych programach, o których piszecie, jest możliwość żeby w okienku gdzie pojawia się słowo po posku pojawiały się opisy po angielsku?
Np.: elephant - a very large grey mammal which has a long nose with which it can pick things up

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 29 Paź, 2005 10:11 am   

rudzia napisał/a:
Czy w tych programach, o których piszecie, jest możliwość żeby w okienku gdzie pojawia się słowo po posku pojawiały się opisy po angielsku?
Np.: elephant - a very large grey mammal which has a long nose with which it can pick things up

Pytanie jak najbardziej na miejscu. Są ludzie, którzy ucząc się muszą mieć każde słowo i każde zdanie wytłumaczone "po naszemu", są tacy, którzy wolą mieć definicje słów angielskich wyrażone po angielsku. Mozna to nazwać stylami nauki (chociaż styl nauki to trochę więcej).

Program SuperMemo umożliwia naukę wg obu stylów. W bazach "Advanced" (tzn. Speedup!, Proficiency! i Power Words) zarówno pytanie, jak i odpowiedż są wyrażeniami angielskimi, dla mniej zaawansowanych studentów jest opcja tłumaczenia łatwiej lub trudniej dostępna. W Proficiency. Trzeba najechać kursorem myszy na wyrażenie i kliknąć naciskając jednocześnie Alt, W Speedup wystarczy wskazać kursorem sprawdzane wyrażenie.

W mojej przykładowej bazie "repetytorium" pytania są zawsze po polsku, ale jest pole komentarza, w którym możesz wpisać własny opis po angielsku. Ale to jest baza przykładowa, przeznaczona do samodzielnego rozwijania przez użytkowników.

Odpowiedz do tematu