ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Program dla początkujących
Autor Wiadomość
majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sob 03 Cze, 2006 3:04 pm   Program dla początkujących

Jaki program dydaktyczny dla początkujących, właściwie to startujących, byscie polecili? Dziekuje za wszelkie uwagi.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 03 Cze, 2006 3:33 pm   Re: Program dla początkujących

majlo napisał/a:
Jaki program dydaktyczny dla początkujących, właściwie to startujących, byscie polecili?

Trudno odpowiedzieć na tak sformułowane pytanie. Co rozumiesz przez początkujacych, a co przez startujących? Czy początkujący to ktoś, kto odbył pierwszą lekcję, startujacy, to ktoś, kto dwa tygodnie (miesiące, lata) temu postanowił się uczyć angielskiego?

I jednemu i drugiemu polecam zacząć do "Angielski na 6", później "Angielski at once", a jeszcze później profesorów. Wszystkie te programy są wydane przez Edgard Multimedia. Dopiero po ich przerobieniu i opanowaniu zawartego w nich materiału można myśleć o SuperMemo. Dla sprawdzianów mozna wykorzystać eTeachera. Tylko pliki ćwiczeniowe powinieneś opracowywać Ty uwzględniając materiał przerobiony przez ucznia.

Moje początkowe pytania wzięły sie stąd, że uczniowie uważają, że początkującym jest ktoś, kto zaczyna dopiero naukę, a to nieprawda. Początkującym jest ktoś, kto przerobił cały materiał zawarty w podręczniku (programie) dla początkujących.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sob 03 Cze, 2006 5:41 pm   

Rzeczywiście niefortunnie to sformuowałem, ale sie spieszyłem troche. Dzięki Bejotka za odpowiedź. :) Od pewnej osoby dostałem rekomendację Tell Me More. Znasz ten program? Mógłbyś coś o nim więcej powiedzieć?

P.S. Ta osoba jest na takim poziomie, że nie potrafi nawet odmienić czasownika 'to be', więc chyba rzeczywiście początujący to w tym przypadku za dużo powiedziane.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 03 Cze, 2006 9:04 pm   

Moim zdaniem ten program, który kosztuje prawie 400 zł jest o 390 za drogi. Wprawdzie swoją opinię opieram na znajomości wersji 4.0, a terez "chodzi" bodajże 7.0, to jednak wartość edukacyjna tego programu nie zmieniła się. Absolutnie nie nadaje się dla początkujacych.

W poprzednim poscie zapomniałem o programie Edgarda "Angielski w pigułce". Też jest lepszy od TMM.

Agnes1313
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Cze, 2006 3:26 pm   

http://www.angielski.co.uk/angielski.htm

Może komuś się ten adres przyda, przed powtórką a może do przyswojenia nowych słowek. ;)

porres
[Usunięty]

Wysłany: Nie 27 Maj, 2007 1:09 pm   Re: Program dla początkujących

majlo napisał/a:
Jaki program dydaktyczny dla początkujących, właściwie to startujących, byscie polecili? Dziekuje za wszelkie uwagi.

Również chciałabym wrócić do tego pytania jaki program multimedialny polecilibyście osobie która praktycznie zaczyna "lizać" język angielski a do "rozkoszy" porozumiewania sie jest jeszcze bardzo daleko.Nadmienię że korzystam na kursie z książki New Headway "OXRORD". Kupiłam sobie Supermemo Basic English - ale widzę że jeszcze za trudny jest ten program dla mnie.
Właściwie po ilus tam misiącach pracy na kursie niewile moge sie porozumieć z nativami z Australii z ktorych pomocy jeszcze korzystam, zwłaszcza przy odrabianiu prac domowych homework. Prosze o jakies wskazówki, zbliżaja isę wakacje będzie wiecej czasu chciałabym podszlifowac swój angielski.

bejotka
Moderator

Wysłany: Wto 29 Maj, 2007 6:47 pm   

Wszystko zależy od wieku ucznia/studenta. najlepszy program dla początkujących/startujących uczniów szkół podstawowych nazywa się Pani Kowalska, dl uczniów gimnazjów i liceów Profesor Nowak, dla studentów szkół wyzszych - Mgr Szczepański (to mój lektor Uniwersytetu Wrocławskiego.

Jeśli chodzi o ranking pomocy naukowych (do nauki języków) to uznaję taki:

1. NAUCZYCIEL
2 PODRĘCZNIK DRUKOWANY Z ZAŁĄCZNIKIEM DZWIĘKOWYM
3. PROGRAM MULTIMEDIALNY.

porres
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Maj, 2007 12:05 pm   

bejotka napisał/a:
Wszystko zależy od wieku ucznia/studenta. najlepszy program dla początkujących/startujących uczniów szkół podstawowych nazywa się Pani Kowalska, dla uczniów gimnazjów i liceów Profesor Nowak, dla studentów szkół wyższych - Mgr Szczepański (to mój lektor sprzed lat w czasie studiów na Uniwersytecie Wrocławskim).

Jeśli chodzi o ranking pomocy naukowych (do nauki języków) to uznaję taki:

1. NAUCZYCIEL
2 PODRĘCZNIK DRUKOWANY Z ZAŁĄCZNIKIEM DZWIĘKOWYM
3. PROGRAM MULTIMEDIALNY.

Drogi Bejotko dziękuję za słowo, chciałam nadmienić że nie zaliczam się do żadnej z tej grupy. Pomimo średniego wieku postanowiłam się nauczyć tego języka dletego próbuję róznymi sposobami dowiedzieć się co powinnam zrobić aby poznać i nauczyć się języka angielskiego.
Rozumiem że najlepszy jest "żywy" nauczyciel ale niestety ni echodzę już do szkoły ;) natomiast kurs niewiele mi dał. Chciałabym sama popracować więc jeśli możesz to proszę o udzielenie wskazówek i rad, zapewniam że kazda będzie cenna :)

bejotka
Moderator

Wysłany: Czw 31 Maj, 2007 5:05 am   

porres napisał/a:
Rozumiem że najlepszy jest "żywy" nauczyciel ale niestety nie chodzę już do szkoły ;) natomiast kurs niewiele mi dał. Chciałabym sama popracować więc jeśli możesz to proszę o udzielenie wskazówek i rad, zapewniam że każda będzie cenna :)

Rozumiem Cię. Nie każdy dorosły może pozwolić sobie na kurs stacjonarny. Nie chodzi mi bynajmniej o warunki finansowe, raczej o możliwości dysponowania swoim czasem.

W twojej sytuacji pozostaje wybór dobrych podręczników i programów komputerowych. Jesli chodzi o podręczniki kursowe polecam:

1. "Język angielski dla początkujących" z 3 płytami CD Ireny Dobrzyckiej i Bronisława Kopczyńskiego. To chyba najstarszy znajdujący się na naszym rynku podręcznik (mam jego X wydanie z 1982 r. - pierwsze ukazało sie chyba na początku lat 60-tych). Kilka lat temu wyszło jego zmienione wydanie, do którego można dokupić załączniki dźwiękowe. Jesli zainteresuje Cię ta pozycja szukaj na www.lideria.pl. przeznaczone sa da osób

2. "Język angielski dla początkujących" z płytą CD autorstwa Billa Johnstona i katarzyny Rydel-Johnston. To bardzo ciekawa i cenna pozycja. jej wartość edukacyjna wzrasta ze względu na autorów. Małżeństwo polsko-merykańskie.

3. "The very English you need - Angielski jakiego potrzebujesz" Marka Kuczyńskiego. to najbardziej wciągający podręcznik dla początkujących, z jakim się spotkałam. Towarzyszą mu 4 udiokasety.

4. "Angielski z Kevinem" + 2 płyty CD Magdaleny Donat, Anety Głowskiej i Kevina Aistona. Jedyny znany mi podręcznik języka napisany przez strażaka.

Jeśli chodzi o programy, to niefortunnie zaczęłaś od SuperMemo Basic Englih. Bazy SM z serii SINS (Systemy Intensywnej Nauki Języków) przeznaczone są dla osób, które już znają nieźle angielski i pragną szybko rozwinąć lub powtórzyć słownictwo. Byoby duzo lepiej, gdybyś zaczela od pozycji "Rozmówki angielskie w miesiąc" lub "Angielski? No problem!". w maju ukazała sie pozycja Angielski? No problem!+", która jest juz pwłnym kursem angielskiego, mogącym konkurować z programami serii EuroPlus+.

Poza tym polecam Ci programy "Profesor Henry - Słownictwo" i "Profesor Henry - Gramatyka" oraz "Angielski dla leniwych" i "Angielski dla leniwych 2" Elżbiety Żółtak.

Rozpisałem się jak nie wiem co, jeśli będziesz potrzebowała więcej informacji pisz do mnie na PW.

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 03 Cze, 2007 8:10 am   

Na targach książki, które odbyły się w maju w warszawskim Pałacu Kultury był prezentowany ciekawy pakiet do nauki angielskiego International English 1. Jest to ciekawy projekt pomagający w nauce od poziomu początkującego do zaawansowanego.
Więcej informacji na stronie http://www.redpp.com/.

Na targach był bezpłatny informator zawierający jedną lekcję i kod dostępu do serwisu redpp.com, dajacy 6-dniowy dostęp do serwisu i do 6 pierwszych lekcji.

Myślę, że nie popełnię wielkiego wykroczenia, gdy udostępnię ten kod"

T1 2BFA AA93 5A

Odpowiedz do tematu