Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 29 Lip, 2006 7:26 am Narracja w czasach przeszłych - opowiadanie
Opowiadając o wydarzeniach w czasie przeszłym budujemy często zdania złożone z różnymi czasami: Past Simple, Past Continuous, Past Perfect.
Przyjrzyjmy się na początek sytuacji, gdy budujemy zdania złożone w Past Simple i Past Continuous. Kiedy używamy którego czasu? Wystarczy zapamiętać kilka prostych prawidłowości wynikających ze znaczenia zdań w każdym z tych czasów.
Jeśli opisujemy dwie czynności przeszłe, z których jedna wydarzyła się w trakcie drugiej, na przykład:
Gdy brałem prysznic, zadzwonił telefon.
wówczas dłuższa z tych czynności opisujemy czasem Past Continuous, a krótszą, która miała miejsce w trakcie tej dłuższej, opisujemy czasem Past Simple. Czyli:
While I was having a shower, the phone rang.
Oczywiście od kontekstu zależy, co oznacza czynność długa, a co krótka. Ważna jest tu relacja między nimi dwoma, a nie to, ile faktycznie trwały. Długa czynność może tu oznaczać coś, co faktycznie trwało ułamki sekund.
Gdy czynności, które opisujemy, wydarzyły się jedna po drugiej, często jedna w skutek drugiej, obie opisujemy przy użyciu czasu Past Simple:
Poślizgnąłem się i upadłem.
I slipped and fell.
Gdy dwie opisywane czynności ciągnęły się dłużej równolegle do siebie, obie wyrażamy przy użyciu czasu Past Continuous:
Ona oglądała telewizję, a on czytał gazetę.
She was watching television and he was reading a newspaper.
Niektórzy pomagają sobie tłumaczeniem na język polski i oddają czasowniki niedokonane po polsku czasem Past Continuous, a dokonane czasem Past Simple. Nie zawsze się to jednak sprawdza, niewielka zmiana tłumaczenia dosłownego zniekształca bowiem aspekt. Należy poza tym pamiętać, że nie wszystkich czasowników można używać w czasie ciągłym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum