ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Basic English + kilka innych watpliwosci
Autor Wiadomość
airmoss
[Usunięty]

Wysłany: Pią 23 Mar, 2007 5:58 pm   Basic English + kilka innych watpliwosci

Witam,

Mam pytanie odnosnie komercyjnej bazy Basic English, z ktorej zaczalem korzystac. Przekonwertowalem ja do SM2004 ze wzgledu na funkcje Mercy i export do XML (o czym dalej).
Angielskiego uczylem sie przez 4 lata w liceum, jednak w tym okresie nie przykladalem sie zbytnio do nauki z roznych wzgledow.
Wyczytalem, ze nalezy z SM uczyc sie 30 nowych slowek dziennie, jednak czy ta liczba tyczy sie 30 kolejnych slowek (nawet jesli je znam), ktore program zaproponuje czy moze 30 nowych dla mnie, ktore pojawia sie np wsrod 100 kolejnych?
Zauwazylem, ze mam spore braki jesli chodzi o te baze, jednak wiekszosc slowek tez znam.
Jak w zwiazku z powyzszym rozplanowac proces nauki, by przyswoic te baze w najkrotszym optymalnym dla mnie czasie?
Chcialbym nastepnie, najlepiej juz w maju, przejsc do np. Angielski. No problem! od poziomu sredniego (przegladalem podstawowy i jest dla mnie zbyt prosty).

Drugie pytanie tyczy sie wlasnie Angielski. No problem!
Bylem zdecydowany na Next steps in english. Czy Angielski. No problem! jest rzeczywiscie ulepszonym odpowiednikiem i mozna odpuscic sobie NSiE? Tym bardziej iz cena jest zdecydowanie nizsza. Czy istnieje moze jakis jeszcze lepszy kurs?

A odnosnie XLM. Czy jest juz mozliwosc przenoszenia baz wraz z aktualnym procesem nauki miedzy PC a urzadzeniem PDA, ktore zamierzam m.in. dla SM kupic?

pozdrawiam
airmoss

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 23 Mar, 2007 6:37 pm   

Generalnie SuperMemo służy do sekwencyjnej nauki. Powinieneś uczyć się 30 nowych, w/g SuperMemo, słówek. Tobie tylko wydaje się, ze dobrze znasz niektóre z nich. Pamiętaj, że już w starożytności, któryś z filozofów powiedział "REPETITIO ES MATER STUDIORUM". Jeśli uważasz, że wiele z nich znasz, to ucz się po 50 dziennie, ale pamietaj, że wkrótce będziesz miał po 150 powtórek.

Ucząc się po 30 nowych słówek przerobisz bazę w ciągu 100 dni, ale póxniej powinieneś jeszcze przez co najmniej rok wykonywać same powtórki. Ucząc się po 50 przerobisz ja w dwa miesiące, ale powtórki równiez powinny Ci zająć rok.

Jest jednak inny ciekawszy sposób nauki tych słówek.

Zainstaluj bazę w wersji angielsko-polskiej, przerób ja w te 100 dni po czym zainstaluj ją w wersji angielsko-angielskiej i ucz się po 20 słówek dziennie, też wszystkich.

Jeśli chodzi o "No problem " i NStoE, to sprawa wygląda następująco:

NStoE jest kursem opracowanym ok 20 lat temu, jako kurs kasetowy. Dwa lata temu został zaadoptowany do postaci bazy SuperMemo i jest to najlepsza (pod względem technologicznym) baza SM jaka się do tej pory ukazała. Niestety nie wszystkie ćwiczenia ze skryptów dały sie przenieść do SM, dlatego zalecam zawsze kupno wersji kasetowej (podobno jest już na CD, ale tej nie znam) i bazy SM.

"Angielski? No problem!" jest podręcznikiem wykorzystującym materiał kursu kasetowego w trochę nowocześniejszy sposób. M.in. trochę lepiej jest w nim prezentowana gramatyka. Baza SM do niego została opracowana bardzo szybko i jest w porównaniu z NStoE bardzo uproszczona. SuperMemo World obiecał, że w niedługim czasie opracuje bazę podobną do NStoE, ale zdaje mi się, że ja i SuperMemo World troche inaczej rozumiemy pojęcie "w niedługim czasie". Oczywiście można uczyć się równolegle z podręcznika "No problem" i bazy NStoE. To co prawda podniesie koszt nauki, ale jak do tej pory niek nie nauczył sie jezyka obcego łatwo, tanio i przyjemnie.

airmoss
[Usunięty]

Wysłany: Pią 23 Mar, 2007 7:28 pm   

dziekuje za odpowiedz

jesli chodzi o Twoja propozycje:
"Jest jednak inny ciekawszy sposób nauki tych słówek.

Zainstaluj bazę w wersji angielsko-polskiej, przerób ja w te 100 dni po czym zainstaluj ją w wersji angielsko-angielskiej i ucz się po 20 słówek dziennie, też wszystkich."

po tych 100 dniach zrezygnowac z bazy pol-ang czy robic powtorki pol-ang i uczyc sie rownoczesnie po 20 z ang-ang?

orientujesz sie moze jeszcze w zakresie exportu baz miedzy pc i pda? nie zawsze mam mozliwosc korzystania z pc wiec taka opcja by byla niezmiernie przydatna.

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 24 Mar, 2007 2:51 am   

airmoss napisał/a:
orientujesz sie moze jeszcze w zakresie exportu baz miedzy pc i pda? nie zawsze mam mozliwosc korzystania z pc wiec taka opcja by byla niezmiernie przydatna.

Niestety, nie mam pda, ale do przenoszenia baz między różnymi typami komputerów służą opcje Export/Import from Q&A. Kiedyś przenosiłem w ten sposób dane miedzy PC a Macintoshem. Działało poprawnie.

Odpowiedz do tematu