Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 1:28 pm Majlo - moje bazy Super Memo
Dzisiaj do działu download dodałem bazę swojego autorstwa. Zawiera prawie 350 angielskich idiomów do nauki z polskiego na angielski. Zapraszam do pobierania
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Wysłany: Pią 25 Sie, 2006 7:28 pm
Żeby uniknąć zbędnego bałaganu, o wszystkich swoich nowych bazach będę informował w tym wątku.
Dzisiaj dodałem bazę z ponad 340 słówkami. Pochodzą z subskrypcji e-mailowej. Brak podziału na kategorie, części mowy itp. Jednym słowem: do wyboru, do koloru
Zapraszam do pobierania!
Bardzo dobra i ciekawa baza. Na szczególną uwagę zasługują przykłady uzycia angielskich słów w dobrze dobranych zdaniach. Niestety brakuje w niej dźwięku. Nie jest to winą autora. Trudno jest dobrać profesjonalny dźwięk do bazy tworzonej na podstawie słowek przysyłanyh pocztą elektroniczną. Jedynym wyjątkiem jest poiczta z portalu www.słówka.pl. Ale to strona wydawcy profesorów. Jakoś trudno byłoby stworzyć na ich podstawie bazę SuperMemo i chwalić się nią.
Ale w podobny sposób można opracować bazę na podstawie dowolnego podręcznika z załącznikami dźwiękowymi. Nie znam obecnie obowiązujących w szkołach średnich podręczników, ale doskonałym materiałem na podobną bazę jest "Angielski dla początkujacych" Ireny Dobrzyckiej i Bronisława Kopczyńskiego. Parę lat temu ukazały się kasety z nagraniami do tego podręcznika, ostatnio w sieci widziałem płyty CD, które mozna dokupić do już posiadanej książki. Jestem przekonany, że prawie każdy podręcznik szkolny posiada już załączniki dźwiękowe.
A więc do dzieła. Skorzystajcie z wzoru z bazy Majla i jako swój materiał dźwiękowy weźcie obowiązujący w waszej szkole podręcznik.
O tym jak wprowadzć dźwięk do bazy SM najlepiej napisał Paweł Wimmer w swoim ebooku, kóry można pobrać również z tej strony.
Ja mam do tego tylko jedną uwagę. Wprowadzajmy dźwięk zdań przykładowych. W mowie codziennej, żadne słowo nie brzmi tak jak czytają je lektorzy w słownikach, natomiast każde zdanie z czytanki uzyte jako przykład będzie brzmiało naturalnie.
Gratuluję Majlo!
_________________ BJK
Ostatnio zmieniony przez bejotka Pon 28 Sie, 2006 4:37 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob 26 Sie, 2006 10:56 am
Do speca to na pewno jeszcze dużo mi brakuje Tworzenie baz naprawdę mi się spodobało; gorzej tylko będzie z zabraniem się za naukę tego wszystkiego hehe
A może i komuś innemu się przyda.
Prace nad nową bazą zostały już poczynione
Wysłany: Pon 28 Sie, 2006 4:28 pm
Witam,
Dzisiaj dodałem do działu Download nową bazę. Tym razem została ona stworzona z myślą o mniej zaawansowanych adeptach języka angielskiego. Zdecydowałem się na mały eksperyment i zamiast typowej bazy ze słówkami stworzyłem bazę z zasadmi gramatycznymi. Jak wyszło? Pozostawiam to do oceny pobierającym. Sama baza jest skromna w swoich rozmiarach (niecałe 100 elementów), lecz jeśli będzie się cieszyć powodzeniem, na pewno znacznie ją rozbuduje.
Zapraszam do pobierania!
majlo
Ukrywać nie bede kazda baza bardzicieszy:) pomysl z gramtyka wydaje sie przedni, pzretestuje wkrotce:) jednak prosilbym o rowoj bazy CAE CPE oczywiscie w ramach mozliwosci:) z british english. Pozdrawiam:)
Wysłany: Wto 29 Sie, 2006 11:33 am
Lukasz1981 napisał/a:
:super: Ukrywać nie bede kazda baza bardzicieszy:) pomysl z gramtyka wydaje sie przedni, pzretestuje wkrotce:) jednak prosilbym o rowoj bazy CAE CPE oczywiscie w ramach mozliwosci:) z british english. Pozdrawiam:)
Dzięki. Kiedy już sprawdzisz bazę, docenię każde słowo krytyki. Zawsze może znaleźć się coś, co możnaby poprawić.
Jeśli chodzi o rozwijanie CAE i CPE to tak, jak napisałeś - w miarę możliwości. Na razie jednak zaczynam się uczyć na Kampanię Wrześniową Co prawda to tyko jedna potyczka, ale i tak teraz to będzie mi pożerało lwią część czasu. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum