ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Majlo - moje bazy Super Memo
Autor Wiadomość
majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 1:28 pm   Majlo - moje bazy Super Memo

Dzisiaj do działu download dodałem bazę swojego autorstwa. Zawiera prawie 350 angielskich idiomów do nauki z polskiego na angielski. Zapraszam do pobierania :)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.
Ostatnio zmieniony przez majlo Pią 25 Sie, 2006 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 25 Sie, 2006 11:17 am   

Pobrałem, obejrzałem, gratuluję.
Polecam wszystkim!

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pią 25 Sie, 2006 7:28 pm   

Żeby uniknąć zbędnego bałaganu, o wszystkich swoich nowych bazach będę informował w tym wątku.

Dzisiaj dodałem bazę z ponad 340 słówkami. Pochodzą z subskrypcji e-mailowej. Brak podziału na kategorie, części mowy itp. Jednym słowem: do wyboru, do koloru :)

Zapraszam do pobierania! :)

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 26 Sie, 2006 5:02 am   

Bardzo dobra i ciekawa baza. Na szczególną uwagę zasługują przykłady uzycia angielskich słów w dobrze dobranych zdaniach. Niestety brakuje w niej dźwięku. Nie jest to winą autora. Trudno jest dobrać profesjonalny dźwięk do bazy tworzonej na podstawie słowek przysyłanyh pocztą elektroniczną. Jedynym wyjątkiem jest poiczta z portalu www.słówka.pl. Ale to strona wydawcy profesorów. Jakoś trudno byłoby stworzyć na ich podstawie bazę SuperMemo i chwalić się nią.

Ale w podobny sposób można opracować bazę na podstawie dowolnego podręcznika z załącznikami dźwiękowymi. Nie znam obecnie obowiązujących w szkołach średnich podręczników, ale doskonałym materiałem na podobną bazę jest "Angielski dla początkujacych" Ireny Dobrzyckiej i Bronisława Kopczyńskiego. Parę lat temu ukazały się kasety z nagraniami do tego podręcznika, ostatnio w sieci widziałem płyty CD, które mozna dokupić do już posiadanej książki. Jestem przekonany, że prawie każdy podręcznik szkolny posiada już załączniki dźwiękowe.
A więc do dzieła. Skorzystajcie z wzoru z bazy Majla i jako swój materiał dźwiękowy weźcie obowiązujący w waszej szkole podręcznik.

O tym jak wprowadzć dźwięk do bazy SM najlepiej napisał Paweł Wimmer w swoim ebooku, kóry można pobrać również z tej strony.

Ja mam do tego tylko jedną uwagę. Wprowadzajmy dźwięk zdań przykładowych. W mowie codziennej, żadne słowo nie brzmi tak jak czytają je lektorzy w słownikach, natomiast każde zdanie z czytanki uzyte jako przykład będzie brzmiało naturalnie.

Gratuluję Majlo!
Ostatnio zmieniony przez bejotka Pon 28 Sie, 2006 4:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sob 26 Sie, 2006 7:35 am   

No proszę, rośnie nam rodzimy spec od Supermemo. Gratulacje.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sob 26 Sie, 2006 10:56 am   

Do speca to na pewno jeszcze dużo mi brakuje ;) Tworzenie baz naprawdę mi się spodobało; gorzej tylko będzie z zabraniem się za naukę tego wszystkiego hehe :D
A może i komuś innemu się przyda.

Prace nad nową bazą zostały już poczynione ;)

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pon 28 Sie, 2006 4:28 pm   

Witam,
Dzisiaj dodałem do działu Download nową bazę. Tym razem została ona stworzona z myślą o mniej zaawansowanych adeptach języka angielskiego. Zdecydowałem się na mały eksperyment i zamiast typowej bazy ze słówkami stworzyłem bazę z zasadmi gramatycznymi. Jak wyszło? Pozostawiam to do oceny pobierającym. Sama baza jest skromna w swoich rozmiarach (niecałe 100 elementów), lecz jeśli będzie się cieszyć powodzeniem, na pewno znacznie ją rozbuduje.

Zapraszam do pobierania! :)

majlo

Lukasz1981
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Sie, 2006 8:34 am   

:super: Ukrywać nie bede kazda baza bardzicieszy:) pomysl z gramtyka wydaje sie przedni, pzretestuje wkrotce:) jednak :hyhy: prosilbym o rowoj bazy CAE CPE :) oczywiscie w ramach mozliwosci:) :padam: z british english. Pozdrawiam:) :)

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Wto 29 Sie, 2006 11:33 am   

Lukasz1981 napisał/a:
:super: Ukrywać nie bede kazda baza bardzicieszy:) pomysl z gramtyka wydaje sie przedni, pzretestuje wkrotce:) jednak :hyhy: prosilbym o rowoj bazy CAE CPE :) oczywiscie w ramach mozliwosci:) :padam: z british english. Pozdrawiam:) :)

Dzięki. Kiedy już sprawdzisz bazę, docenię każde słowo krytyki. Zawsze może znaleźć się coś, co możnaby poprawić.

Jeśli chodzi o rozwijanie CAE i CPE to tak, jak napisałeś - w miarę możliwości. Na razie jednak zaczynam się uczyć na Kampanię Wrześniową :D Co prawda to tyko jedna potyczka, ale i tak teraz to będzie mi pożerało lwią część czasu. Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu