ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z nagrywaniem w SuperMemo
Autor Wiadomość
juhyt 
A Freshman

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 2:04 pm   Problem z nagrywaniem w SuperMemo

Jak w temacie. Próbuję nagrać swoje wypociny i wyskakuje mi komunikat "Używane urządzenie MCI nie obsługuje danego polecenia". Czy ktoś wie co z tym zrobić? Bo jak na razie to ciągle przełączam się pomiędzy SM a programem do nagrywania dźwięku :zly:

bejotka
Moderator

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 4:17 am   

Za mało napisałeś o problemie. Sformułowanie "jak w temacie" jest bardzo złe.
Być może chodzi o format w jakim zapisujesz pliko dźwiękowe. SM w wersji MSM przyjmuje tylko pliki z rozszerzeniem WAV.

Żeby dobrze zadziałało wprowadzenie dźwięku, musisz go zapisać w tym formacie, Potem ustawić kursor na "klawiaturce" (komponent dźwiękowy), kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać opcję "Import file...".

juhyt 
A Freshman

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 7:12 am   

Chodzi o nagrywanie w SuperMemo a nie import wave'ów. Nie mogę nagrać swojego głosu przy pomocy SM, chociaż jest tam opcja record. Jedynym sposobem na radzenie sobie z tym problemem jaki znalazłem jest ominięcie go i dlatego przełączam się na oddzielny program do nagrywania głosu.

bejotka
Moderator

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 8:51 am   

Na przyszłość zadawaj pytania precyzyjnie.

Żeby nagrać swój głos musisz mieć prawidłowo ustawione parametryREGULACJI GŁOśNOśCI NAGRYWANIA.

Okienko pod kolumną Mikrofon powinno być zaznaczone, a suwak głośności prawie na samej górze.

UWAGA: to są parametry systemowe nie SM

juhyt 
A Freshman

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 10:39 am   

Nie wiem co było nieprecyzyjnego. W temacie postu było wyraźnie napisane problem z nagrywaniem a nie importowaniem. To co piszesz to są ustawienia nagrywania systemowe w dźwięki i urządzenia audio, a ja cały czas piszę, że mam możliwość nagrywania tylko, że w innym programie czyli mikrofon mam skonfigurowany poprawnie. Natomiast gdyby to był problem natury takiej jak napisałeś to SM powinien się zachować tak jakby mikrofon był wyciszony lub go wcale nie było, on jednak wyświetla wspomniany przeze mnie komunikat.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 10:40 am   

bejotka, ale wydaje mi się, że gdyby juhyt nie miał zaznaczonej tej systemowej opcji, równie dobrze nie mógłby się nagrywać poprzez Rejestrator dźwięku. (?)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

bejotka
Moderator

Wysłany: Czw 03 Maj, 2007 6:47 am   

Właściwie masz rację, ale ja używałem SM z wszystkimi systemami operacyjnymi Windows z wyjątkiem Windows Millenium (a więc W3.11, W95, WNT, W2000 i WXO) i nigdy takich problemów nie miałem.

Błąd musi tkwić w konfiguracji systemu.

Odpowiedz do tematu