Wysłany: Czw 27 Gru, 2007 11:21 am Super memo 98 - pytania
Witam! W związku z rozpoczęciem pracy z programem super memo mam kilka pytań. Proszę o wyrozumiałość w razie gdyby wydały się one błahe Chcę się dobrze zapoznać z programem i zaplanować pracę jak najlepiej, stąd też mogą się pojawić kolejne wątpliwości. Póki co, prosiłbym o pomoc z odpowiedzią na poniższe pytania.
1. Spotkałem się z opinią, że najefektywniej jest uczyć się korzystając z dostępnych już baz oraz tworzyć własne, np. na bazie repetytoriów lub gazet. Jak połączyć naukę mając 2 lub 3 bazy? Czy może należy skończyć jedną, a następnie rozpocząć pracę z drugą?
2. Co się dzieje, gdy skończę przerabiać daną bazę i rozpocznę następną? Czy program będzie stale utrwalał poznane słownictwo bez względu na to, czy baza jest w użyciu czy też nie?
3. 5 dni w tygodniu jestem w szkole w innym mieście, na weekendy zjeżdżam zaś do domu. Podczas pobytu w szkole mam dostęp do laptota, który nie należy jednak do mnie. Czy dzięki opcji "Export learning" będę mógł kontynuować naukę słówek podczas weekendów?
4. Czy mając dostęp do rozbudowanych baz, można wybrać działy, które chce się uczyć w pierwszej kolejności?
1. Spotkałem się z opinią, że najefektywniej jest uczyć się korzystając z dostępnych już baz oraz tworzyć własne, np. na bazie repetytoriów lub gazet. Jak połączyć naukę mając 2 lub 3 bazy? Czy może należy skończyć jedną, a następnie rozpocząć pracę z drugą?
Moim zdaniem najlepiej jest korzystac równolegle z dwóch (nie więcej!) baz.
Z bazy firmowej przerbiaj codziennie 10 nowych słówek i przerabiaj wszystkie wyznaczone na dany dzień powtórki. Pamietaj, żeby powtarzać operacje: Odsłuchaj nagrania lektora -> nagraj swój głos -> Odczytaj go -> porównaj te nagrania, aż uznasz swoje nagranie za poprawne. Nawt, gdybyś musiał to robic 100 razy.
Z bazy własnej staraj się przerabiać tyle słówek ile w danym dniu zdołasz do bazy wprowadzić, ale bez przesady, nie wprowadzaj wiecej niz 20 dziennie.
Cytat:
2. Co się dzieje, gdy skończę przerabiać daną bazę i rozpocznę następną? Czy program będzie stale utrwalał poznane słownictwo bez względu na to, czy baza jest w użyciu czy też nie?
Żadnej bazy nie należy kończyć. SM bęzie wyznaczał powtórki nawet z 100 i wiecej lat. Nie należy tez przerywać pracy z programem na weekendy i zwolnienia chorobowe. Jedynie wyjazd na wakacje/urlop może przerwać pracę z programem, ale po powrocie powinieneś za wszelką cene nadrobic zaległe powtórki. Możesz skończyć pracę nad daną bazą, gdy sam uznasz, że masz zawarty w niej materiał opanowany na 6+.
Cytat:
3. 5 dni w tygodniu jestem w szkole w innym mieście, na weekendy zjeżdżam zaś do domu. Podczas pobytu w szkole mam dostęp do laptota, który nie należy jednak do mnie. Czy dzięki opcji "Export learning" będę mógł kontynuować naukę słówek podczas weekendów?
Raczej tak, jednak pod warunkiem, że na obu komnputerach masz te same wersje baz.
Cytat:
4. Czy mając dostęp do rozbudowanych baz, można wybrać działy, które chce się uczyć w pierwszej kolejności?
Tak, ale jeśli dopiero zaczynasz naukę z SM, zacznij od prostych baz np. Basic English, które takiej możliwości nie mają. Ja zalecam początkujacym taką nauke.
!. Przerobić bazę Basic English w wersji angielsko-polskiej, po pół roku przerwać pracę z tą wersją i zacząć nauke z Basic English w weasji angielsko-angielskiej. Po roku od zakon czenia nauki z ta wersją mozna przejść do pracy z inna bazą np. First Steps in English, Angielski? No Problem! Czy też Audio Advanced English.
Raczej tak, jednak pod warunkiem, że na obu komnputerach masz te same wersje baz.
Moi uczniowie nauczyli się wprawdzie szybko eksportować i importować, ale jeszcze szybciej zauważyli, że zwykły pendrive potrafi być świetnym rozwiązaniem w przypadku pracy z tą samą bazą na różnych komputerach - można bazę uruchamiać wprost z pendrive'a, bez używania funkcji eksport/import.
Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 6:06 am Re: Super memo 98 - pytania
marcin napisał/a:
[Moi uczniowie nauczyli się wprawdzie szybko eksportować i importować, ale jeszcze szybciej zauważyli, że zwykły pendrive potrafi być świetnym rozwiązaniem w przypadku pracy z tą samą bazą na różnych komputerach - można bazę uruchamiać wprost z pendrive'a, bez używania funkcji eksport/import.
Podobają mi się twoi uczniowie. Ich bazy były bardzo dobre, teraz zastosowani pendrive'ów jako nośnika baz okazało sie świetnym pomysłem. Ja na to nie wpadłem, moze dlatego że głównie używam kart pamięci "flash" do przenoszenia zdjęć. Spróbuję zastowoać je do SM.
Dziękuję za uwagi, myślę, że już oswoiłem się nieco z programem i mam nadzieję, że teraz nauka z Super Memo stanie się dla mnie przyjemną rutyną
Ale jest ale
Co do baz, to trochę pozostaję w dylemacie. Na pewno będę tworzył własne, na bazie repetytoriów, książek, które przeczytam, artykułów z gazet itp, ale zastanawiam się nad gotowcami. Czy są do wersji SM98 jakieś gotowe, w miarę obszerne bazy? Póki co ściągnąłem dość obfitą, zawierającą słownictwo do FCE, CAE, CPE, z tej strony bodajże. Ale na nic więcej o podobnej zawartości się nie natknąłem. Znajomy ma Super Memo speed up, ale baz z tej wersji chyba nie użyję w SM98, prawda? Także prosiłbym jeszcze o rady w tej kwestii, bo póki co mam gotową bazę i drugą, która sam prowadzę, ale co dalej, to trochę nie bardzo mam pomysł. (Ewentualnie przerzucę się na SM Speed Up lub zostanę przy tworzeniu własnych baz, ale myślę, że jakieś rozwiązanie się znajdzie).
Na koniec dodam jeszcze, że jestem w 2 klasie LO i pod koniec szkoły, ewentualnie gdzieś na 1 roku studiów planuję podejść do CAE, tak więc praca od początku z Basic English chyba zbytnio sensu nie ma.
Na pewno będę tworzył własne, na bazie repetytoriów, książek, które przeczytam, artykułów z gazet itp, ale zastanawiam się nad gotowcami.
To bardzo dobry pomysł. Powinieneś pracować nad własną bazą w oparciu o dobre repetytorium np. "Repetytorium maturalne Oxfordu". Na jego końcu znajdują się rozdziały "Word Bank" i "Functions Bank". To prawie gotowe drukowane bazy SM. Innym bardzo dobrym materiałem źródłowym do bazy SM jest "Repetytorium Leksykalne" Donaty Olejnik.
Na tej stronie znajduje się demo bazy na podstawie tego repetytorium. Zawiera zaledwie kilkanaście elementów, ale najważniejszy w niej jest szablon wg którego mozesz wprowadzić pozostałe 10.000 elementów.
keithur napisał/a:
Czy są do wersji SM98 jakieś gotowe, w miarę obszerne bazy?
Daruj sobie gotowce. Nie wiadomo kto je pisał i jaka jest ich wartość.
keithur napisał/a:
Znajomy ma Super Memo speed up, ale baz z tej wersji chyba nie użyję w SM98, prawda?
nieprawda. SM 98 powinien sobie z tą bazą poradzić.
keithur napisał/a:
Na koniec dodam jeszcze, że jestem w 2 klasie LO i pod koniec szkoły, ewentualnie gdzieś na 1 roku studiów planuję podejść do CAE, tak więc praca od początku z Basic English chyba zbytnio sensu nie ma.
Praca z Basic English zawsze ma sens, to prawie 3000 wyrażeń, z których prawie wszyskie będziesz musiał prędzej czy później usłyszeć lub użyć. Speedup, to ok 20.000 wyrażeń, z których większości nigdy nie spotkasz. Praca z bazami Speedup i Proficiency ma sens tylko dlatego, że to najlepszy trening wymowy amerykańskiej.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Co do repetytorium, to posiadam dokładnie to, o którym była tu mowa-Donaty Olejnik. Jeśli o bazy chodzi to zrobię tak, jak Pan pisze, bo też dochodzę do wniosku, że tworzenie własnych baz da mi najlepszy efekt.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy tworzę kategorie i podkategorie, to gdy chcę wrócić do którejś z wcześniejszych w ceku dodania słówka to pojawia się problem. Wciśnięcie "ctr + a" powoduje dodanie słówka do kategorii ostatniej na liście, tak więc nie za bardzo mogę sobie poradzić z płynnym ich uzupełnianiem .Zakładam, że da się to jakoś rozwiązać i to pewnie w prosty sposób, czekam więc na wskazówkę, w jaki
Musisz na stronie "Treść" (albo "Contemts" w angielskim interfejsie) zaznaczyć tytuł właściwej podkategorii, kliknąć prawą nóżką" myszki i wybrać "Category"->Make hook..." . Od tej pory wszystkie Ctrl+A będą dotyczyły tej właśnie podkategorii.
Od paru tygodniu pracuję z własnymi bazami (dwoma) i w porównaniu z bazą Edu Vocabulary, którą pobrałem z tej strony,zauważam pewną różnicę w sposobie przeprowadzania powtórek . Otóż, nawet gdy znając słówko, dam ocenę "Good", zostaje ono powtarzane i tak razem z tymi, które dostały "fail". Program jakby posegregował słowa w grupy i powtarza je zwykle razem. Oczywiście, im dalej zachodzę z moją bazą, tym ta bliskość się zaciera, ale problem polega na tym, że słówek do powtórki na jedną sesję i tak jest zdecydowanie za dużo. Mniemam, że jest to spowodowane zmianą ustawień z początku w zakładce "forgetting index" na ok 5 %. Jednak po jakimś czasie zmieniłem na standardowe ustawienia i nie zauważyłem zmiany. Czy da się coś jeszcze z tym zrobić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum