ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: marcin
Pią 18 Sie, 2006 9:16 pm
SuperMemo EXTREME English
Autor Wiadomość
bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2005 3:36 am   SuperMemo EXTREME English

Ostatnio zainstalowałem na swoim komputerze pakiet SuperMemo EXTREME English. Z opisu wiedziałem, że jest to zbiorówka. Na jednej płytce DVD umieszczono wszystkie klasyczne bazy SM - Basic English, Power English, Speedup! i Proficiency. Pisząc Basic English miałem na myśli nie samą bazę, ale pakiet, na który składają się bazy Basic English, English Grammar oraz Irregular verbs.

Po zainstalowaniu pakietu stwierdziłem jednak, że bazy Speedup! i Proficiency zostały połączone w jedną, liczącą 38086 elementów, bazę Advanced English. To duży plus, SuperMemo World wrócił do swojej "sztandarowej" bazy.

Basic English można zainstalować, podobnie jak z płytki CD, w kilku wersjach językowych. Możliwość ta została opracowana z myślą o klientach zagranicznych, ale może się okazać bardzo pożyteczna dla tych spośród nas, którzy znając dobrze niemiecki, francuski czy fiński
;) )) pragną uczyć się angielskiego. Inną zaletą tej wersji Basic English jest możliwość wyboru wersji wymowy. W opcjach można wybrać wymowę brytyjską lub amerykańską.

Pakiet "EXTREME English" posiada też opcję sterowania swoim przebiegiem przy pomocy głosu. Wymaga on jednak trochę treningu, na który nie miałem czasu. Stwierdziłem tylko,że wypowiedziane do mikrofonu słowo LEARN pozwala zacząć proces nauki.

Zachęcam do wypróbowania. Może ktoś młodszy i bardziej chętny nowinkom wcześniej ode mnie wypróbuje tę opcję i napisze o niej kilka słów wiecej.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2005 9:14 pm   

Cenne info.
Swoją drogą od dłuższego czasu się zastanawiałem, czy nie można by na pojemniejszym nośniku powrzucać trochę więcej materiału do nauki i dla własnych domowych potrzeb, żeby nie przerzucać ciągle płytek, robiłem sobie płytki z wieloma kolekcjami naraz.
Ale to oczywiście nie to samo :-)

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2005 3:11 am   

Przy mniejszych bazach, zawierających 3-5000 elementów nauki mozna w tym celu skopiować folder "elements" z płytki CD na HD i odpowiednio ustawić właściwy parametr w opcjach, ale przy dużej bazie lub wielu bazach bardzo to spowalnia działanie komputera, zwłaszcza wszelkiego rodzaju odrobaczanie. Dlatego Twoja propozycja przeniesienia plików dźwiękowych codziennie uzywanych baz na DVD jest jak najbardziej wskazana.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Czw 03 Lis, 2005 3:26 am   

Ja za jakiś czas powinienem mieć ten pakiet Extreme English. Będę dalej próbował nauki z kompa :)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

bejotka
Moderator

Wysłany: Czw 03 Lis, 2005 4:07 am   

Anglista napisał/a:
Cenne info.
Swoją drogą od dłuższego czasu się zastanawiałem, czy nie można by na pojemniejszym nośniku powrzucać trochę więcej materiału do nauki i dla własnych domowych potrzeb, żeby nie przerzucać ciągle płytek, robiłem sobie płytki z wieloma kolekcjami naraz.
Ale to oczywiście nie to samo :-)

To dobry pomysł. Można skopiować foldery "elements" poszczególnych bazz płytek CD na DVD i odpowiednio ustawić parametry "Data Access" każdej z nich. Pozostaje jednak problem nauki. SuperMemo wprawdzie wyrabia pamięć, ale zdarza mi sie czasami zapomnieć o którejś z nich :)

Był kiedyś na naszym rynku konkurent SM o nazwie PowerMemo, miałem jego piracką kopię. Pomimo, że była słabsza od SM chciałem kupić oryginał, zadzwoniłem do producenta i dowiedziałem się, że wyjechał do Ameryki ;)

Tam prawdopodobnie nie podjął dalszych prac nad tym programem.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pon 26 Gru, 2005 12:49 am   

W jaki sposób robi się nowe bazy ze słówkami w tym SM Extreme English?:) Chciałbym się zacząć uczyć idiomów, ale nie wiem właśnie jak utworzyć te bazy. Te domyślne, które już były nie za bardzo mi się przydają na razie. Zatem byłbym wdzięczny bejotka (bo to pewnie Ty mi odpiszesz) :) za jakieś podpowiedzi. :)

Ostatnio zmieniony przez majlo Pią 30 Gru, 2005 12:35 am, w całości zmieniany 1 raz  

bejotka
Moderator

Wysłany: Pon 26 Gru, 2005 8:36 am   

majlo napisał/a:
W jaki sposób robi się nowe bazy ze słówkami w tym SM Extreme English?:) Chciałbym się zacząć uczyć idiomów, ale nie wiem właśnie jak utworzyć te bazy. Te domyślne, które już były nie za bardzo mi się przydają na razie. Zatem byłbym wdzięczny bejotka (bo to pewnie Ty mi odpiszesz) :) za jakieś podpowiedzi. :)

Extreme English to tylko pakiet z kilkoma najważniejszymi (poza First i Next Steps - te są bezkonkurencyjne) bazami SM. Jesli chcesz tworzyć własne bazy to ściągnij z podstrony "Download" moje bazy Słówka i Repetytorium, obu towarzyszą instrukcje jak je rozwijać.
Dla Twojego celu lepsza będzie baza "Slówka". Ma ona 4 komponenty testowe: pytanie, odpowiedź, przykład po angielsku i przykład po polsku. Baza ma 20 czy 30 słówek, dokładnie nie pamiętam. Po jej przerobieniu zaskoczysz na czym zabawa polega i bez trudu rozwiniesz ją do własnych potrzeb.

Happy New Year!!!

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 2:20 am   

Już wszystko w miarę załapałem. Jeśli chodzi o te podstawowe bazy, które już były w pakiecie to muszę przyznać, że robi wrażenie. Wcześniej przeglądalem to tylk pobieżnie i nie zauważyłem tej masy słówek. Coraz bardziej mi się podoba to SM.

Bejotka, kiedy włączam Twoją bazę słówka wyskakuje mi komunikat Cannot find Slowka files in drive E:. O co chodzi? :?

Czy mogę jakoś ustawić szablon danej bazy? Nie doszukałem się takiej opcji, a edycja wielkości czcionki i koloru każdego idiomu to zbyt czasochłonna praca.

[ Dodano: Pią 30 Gru, 2005 ]
P.S. Czemu w części już utworzonej bazy wyskakuje mi błąd (Cannot set learning state) po tym jak wciskam jakąć ocenę?

bejotka
Moderator

Wysłany: Sro 04 Sty, 2006 7:07 am   

majlo napisał/a:
Bejotka, kiedy włączam Twoją bazę słówka wyskakuje mi komunikat Cannot find Slowka files in drive E:. O co chodzi? :?

Musisz prawidłowo ustawić parametr "Data access" w "Tools->Options...". Ja mam CD na E

majlo napisał/a:
Czy mogę jakoś ustawić szablon danej bazy? Nie doszukałem się takiej opcji, a edycja wielkości czcionki i koloru każdego idiomu to zbyt czasochłonna praca.

Baza Słówka ma dwa szablony: English-Polish i Polish-English. Po każdym Ctrl+A nalezy wykonać Ctrl+Alt+M i wybrać właściwy szablon. Później przechodzić między komponentami przez Ctrl+T.

To powinno być w instrukcji. Ila sobie z tym poradziła.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Czw 03 Sie, 2006 11:00 pm   

Tworzę bazę oparta na otrzymywanych codziennie słówkach z portalu ang.pl. Dziś jednak kiedy chciałem otworzyć wcześniej zapisaną (notabene, w menu File nie ma w ogóle takiej opcji Save, ale zorientowałem się, że można też zapisać bazę korzystając z opcji File >> Organise >> Copy collection; nie wiem czy tak powinienem robić, ale nic innego nie wykombinowałem) bazę, pojawia się taki błąd:

http://www.republika.pl/majlo20/sm.JPG

Można to jakoś naprawić?

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 04 Sie, 2006 3:55 am   

SuperMemo jest tak napisane, że opcja "Save" jest niepotrzebna. Program zapisuje swoją bazę po dopisaniu każdego nowego elementu (słówka). Dlatego jeśli nastąpi jakakolwiek awaria w trakcie pracy z bazą w trakcie nauki lub tworzenia bazy) np. wyłącznie prądu, po ponownym uruchomieniu w bazie będzie brakowało conajwyżej jednego elementu (tego ostatnio dopisanego).

Zwróć też uwagę, że SuperMemo zawsze otwiera się z bazą, z którą ostanio pracowałeś.

Poprawa wskazanego przez Ciebie błędu wymaga opcji "Recover".

CTRL+F12 itd

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pią 04 Sie, 2006 10:12 am   

Próbowałem opcji Recover, ale i tak w bazie nadal są tylko te słówka, które dodałem przedwczoraj. Wszystkie te, które dodałem wczoraj wieczorem wyparowały.

P.S. Można edytować elementy całościowo? To znaczy, mam w bazie np. 300 słówek i chciałbym zmienić czcionkę, kolorystykę itp. Czy możliwe jest edytowanie wszystkich naraz czy trzeba każdy element osobno?

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 04 Sie, 2006 10:44 am   

majlo napisał/a:
Próbowałem opcji Recover, ale i tak w bazie nadal są tylko te słówka, które dodałem przedwczoraj. Wszystkie te, które dodałem wczoraj wieczorem wyparowały.

Nie rozumiem jak to się mogło stać. Ja nie próbowałem opcji "Copy na siebie", ale trudno mi wyobrazić sobie, że to tak zadziałało.

majlo napisał/a:
P.S. Można edytować elementy całościowo? To znaczy, mam w bazie np. 300 słówek i chciałbym zmienić czcionkę, kolorystykę itp. Czy możliwe jest edytowanie wszystkich naraz czy trzeba każdy element osobno?

Można. Jeśli przy kursorze znajdującym się na okreslonym składniku, naciśniesz prawy klawisz myszy, pokaże Ci się okienko dialogowe z dwupoziomowym "Menu" . Wybierasz sbie z nigo co Ci jest potrzebne i OK. Pamietaj jednak, że przy okazji możesz zmienić np. czcionkę w innych składnikach, ale na ogół to działa prawidłowo.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pią 04 Sie, 2006 10:50 am   

Bejotka, nie wiem czy masz na to czas, ale wrzuciłem na serwer te swoje bazy. Jeśli znajdziesz chwilkę, to proszę zobacz czy da się jeszcze z tym coś zrobić, bo nie uśmiecha mi się znowu przepisywać tyle słówek.

http://www.republika.pl/majlo20/Systems.rar

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sob 05 Sie, 2006 9:58 am   

Co powinienem zrobić, jeśli chcę utworzyć bazę w odwrotnej kolejności, tzn. najpierw wpisywać pytanie, czyli polskie hasła i odpowiedzi, czyli słówka angielskie?

Powinieneś tak zdefiniować Szablon (Template) i Ustawić go jako domyślny (default).

Może on wyglądać jak w załączniku.

Rozpakuj go i zaimportuj jako Template.
Uwaga jest to szablon bazy polsko-hiszpańskiej. Do bazy angielskiej bądziesz musiał zmienić fonty w Komponencie "Spellpad"

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 05 Sie, 2006 1:19 pm   

Wpisz nazwę szablonu Polish-English do opcji:

Tools->Options->Zakladka "Appending".

quaker
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 2:09 pm   

Cześć mam również pytanie odnośnie Supermemo extreme.
Przerabiam kurs "Advanced English" i muszę długo czekać aż władują mi się słówka. Komputer mam dość szybki (szczególnie gdy popatrzymy na wymagania SM). Może można jakoś poprawić szybkość działania tej bazy.

Pozdrawiam.

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 6:46 pm   

quaker napisał/a:
Komputer mam dość szybki (szczególnie gdy popatrzymy na wymagania SM). Może można jakoś poprawić szybkość działania tej bazy.

Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca na HDD, skopiuj pliki dźwiekowe z dvd na hdd i ustaw odpowiednio parametr (Ścieżka dostępu) w Tools->Options->Data access

Powinno zadziałać.

quaker
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 8:06 pm   

Dzięki za szybką odpowiedz.
Niestety nie pomogło. Nadal muszę odczekiwać moment, aż załaduje mi się element. W basicu tego problemu nie ma. To chyba wynika z faktu, że baza jest gigantyczna. Trudno :( A może jeszcze masz może jakiś inny pomysł. Jak nie będziesz miał to i tak wielkie dzięki :)

Plusem twej rady jest to, że nie muszę wkładać płyty każdorazowo :)

Lukasz1981
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 10:44 pm   

MAM to samo w bazie advanced w tych mniejszych laduje sie natychmiastowo:) ale w tej z 40000 slow cos nie bardzo dziwne... :/

[ Dodano: Nie 06 Maj, 2007 11:48 pm ]
Quaker ile przerobiles z bazy Advanced? :)

Odpowiedz do tematu