ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: marcin
Pią 18 Sie, 2006 9:16 pm
Supermemo Repetytorium
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 5:07 pm   Supermemo Repetytorium

Wyraźnie zauroczony repetytorium, o którym ostatnio pisał na naszym forum, bejotka stworzył nową bazę Supermemo Repetytorium, która jest dostępna w dziale z programami, w sekcji Supermemo:
http://www.anglista.edu.p...tion=file&id=98
Baza SuperMemo Repetytorium powstała na podstawie książki Donaty Olejnik "Język angielski repetytorium leksykalne" wydanej przez poznańskie wydawnictwo LektorKlett.
Logiczna struktura bazy odpowiada ściśle strukturze podręcznika, składa się z rozdziałów, podrozdziałów i sekcji. Nazwy rozdziałów zaczynają się zawsze od liczby zapisanej cyframi rzymskimi np "I. General terms - pojęcia ogólne". Nazwy podrozdziałów zaczynają się od liczby zapisanej cyframi arabskimi n.p. "2. Quantity - Ilość". Nazwy sekcji nie są numerowane np. "Shapes - Kształty".
Prezentowana baza ma charakter demonstracyjno-rozwojowy, to znaczy zawiera tylko kilka pierwszych sekcji z pierwszego rozdziału, autor bazy (bejotka) ma nadzieję, że posiadający książkową wersję repetyroium użytkownicy samodzielnie będą rozwijać bazę wprowadzając nowe wyrażenia z tego podręcznika lub dowolnego innego repetytorium do potrzeb nauki własnej.

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 5:33 pm   

Fajna jest ta baza i zaczelam ja rozbudowywac do wlasnych potrzeb, mam tylko jeden kłopot, nie wiem jak segregowac te moje wpisy, probowalam zrobic nowy rodział, jakos tam wywnioskowałam jak, tylko ze wtedy nowe slowa pojawiaja sie jaby na pustym tle, a chcialabym zeby zostal zachowany ten rodzaj szaty graficznej jak w calosci, a poza tym ten rodzaj powtorek, w ktorych wpisuje sie czesc po angielsku, czy mzona to jakos skopiowac??
JEsli dodaje do juz istniejacych kategorii to wszystko jest tak jak bylo, ale szybko zorbi sie balagan :/

bejotka
Moderator

Wysłany: Pią 28 Paź, 2005 6:39 am   

ila25 napisał/a:
Fajna jest ta baza i zaczelam ja rozbudowywac do wlasnych potrzeb, mam tylko jeden kłopot, nie wiem jak segregowac te moje wpisy, probowalam zrobic nowy rodział, jakos tam wywnioskowałam jak, tylko ze wtedy nowe slowa pojawiaja sie jaby na pustym tle, a chcialabym zeby zostal zachowany ten rodzaj szaty graficznej jak w calosci, a poza tym ten rodzaj powtorek, w ktorych wpisuje sie czesc po angielsku, czy mzona to jakos skopiowac??
JEsli dodaje do juz istniejacych kategorii to wszystko jest tak jak bylo, ale szybko zorbi sie balagan :/

Nowy rozdział mozna zrobić na dwa sposoby:

Pierwszy sposób:

Kliknąć zakładkę "Contents", nacisnąć jednocześnie klawisze Ctrl i Home, lewym klawiszem myszy zaznaczyć tytuł bazy ("Donata Olejnik - Repetytorium leksykalne - Wydawnictwo LektorKlet"), Kliknąć przycisk "Add" na dole ekranu.
Dzięki temu powstanie nowy, trochę dziwny, tytuł rozdziału. Najedź na niego kursorem myszy i kliknij prawym klawiszem myszy, w okienku dialogowym wybierz Category->Make hook... Odpowiedz "Yes" na pytanie, które się pojawi.

Kliknij lewym klawiszem myszy na "dziwnej nazwie rozdziału" i wpisz nową, naciśniej Enter.
Gdy pojawi się nowa strona, naciśnij jednocześnie Shift Ctrl m i naciśniej Enter.

Od tej pory nowe elementy bedą pojawiały się w nowym rozdziale z prawidłowym szablonem.

Drugi sposób:

Wejdź na stronę ostatniego rozdziału (w tym przypadku "2. Quantity - Ilość"), kliknij prawym klawiszem myszy na dowolnym miejscu tła (najlepiej wybrać logo SuperMemo Worldu lub okładkę książki), z okna dialogowego wybierz Edit->Duplicate, kliknij na zakładce "Title" i wpisz nowy tytuł rozdziału.

Teraz trzeba jeszcze wybrać kategorię "Make hook" jak opisałem wyżej.

Specjalnie ściągnąlem tę bazę ze strony i próbowałem ja rozszerzać, każde naciśniece
CTRL A wywołuje nową stronę zgodną z szablonem.

Jeśli u Ciebie tak nie jest musisz z górnego Menu wybrać Tools->Options->Appending i w okienku "Default Item Template" wpisać Polish-English i kliknąć OK.

BTW ja specjalnie nie opisywałem tego postępowania w swojej miniisntrukcji, żeby nie przerażać początkujacych uzytkowników SM

gibonka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Lis, 2005 5:49 pm   

Ściągnełam program, wypakowałam go w Winrarze. No i teraz nie wiem co robić. Jak uruchomić ten program ? Jak otworzyć plik KNO ?

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 19 Lis, 2005 5:45 am   

gibonka napisał/a:
Ściągnełam program, wypakowałam go w Winrarze. No i teraz nie wiem co robić. Jak uruchomić ten program ? Jak otworzyć plik KNO ?

To nie jest program, to tylko baza z danymi do programu SuperMemo. Powinnaś ściągnąć program SuperMemo 98, rozpakować go, uruchomić i przy jego pomocy otworzyć.

Lepiej jednak by było, gdybyś kupiła Rozmówki angielskie w miesiąc i zainstalowała SM z płytki "Rozmówki". Dzięki temu miałabyś za 20 zł najnowszą wersję programu i profesjonalną bazę zawierającą ponad 3,5 tys. słówek i najpotrzebniejszych wyrażeń oraz możliwość korzystania z bazy Repetytorium.

przemo101
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007 11:14 am   

Czy któs może wie dlaczego nie mogę nic pobrać z tego portalu?? Na kazdej stronie każdy pisze o wszystkim, a kiedy uda mi się juz dotrzeć do strony, z której mam ściągnąć plik to przerzuca mnie na stronę główną portalu. Poza tym na stronie, z której rzekomo można pobrać " Supermemo Repetytorium" nie ma żadnego odnośnika do tego pliku mimo, iż jestem zalogowany:/ Niech ktoś pomoże, pleaseeeeeee:)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Pon 09 Lip, 2007 12:35 pm   

Przemo, dzięki za zwrócenie uwagi.
Wchodziłeś przypuszczalnie w link, który był nieaktualny, przez co zmieniałeś domenę i wylogowywało Cie automatycznie.
Prawidłowy link do pliku to:
http://www.anglista.edu.p...tion=file&id=98

Odpowiedz do tematu