no jeszcze go nie ma, ale liczyłam na pomoc nauczycieli, którzy mieli już wgląd do arkuszy:) A co do egzaminu, to mam jeszcze jedno 'ale' - ostatnie zadanie ze słuchania (chyab zad. 4) - uczniowie mieli chyba za mało czasu, bo między poszczególnymi wypowiedziami nie było żadnej przerwy, a tym trudniejsze to było, że jeden z podpunktów był na następnej stronie, a więc trzeba było odwrócić kartkę. Dla nas niby błahe, a uczniom to chyba sprawiło problemy. Ale to moje własne przemyślenia:)
Co do egzaminu to był chyba trudniejszy ze względu właśnie na te "wpadki".
Uczniowie rzeczywiście byli lekko zaskoczeni tempem ostatniego zadania na słuchanie - ja też ;P
I tez nie mogę się doszukać odpowiedzi na pytanie do tekstu ...
Trudny dla nich był tekst związany z recyclingiem - mimo tego, że poświęciłam na ten temat ostatnio trzy lekcje to i tak pojawiło się słownictwo z którym mieli problemy ...
Ale jakby nie skupiali się może na znaczeniu każdego słówka to nie mieliby aż takiego problemu ... A myślę, że właśnie tak zrobili...
Egzamin z CKE był bardzo prosty, z WSiPu trochę trudniejszy, ale ... wypadł nawet, nawet ... A ten ... zobaczymy ... Więcej tekstów do czytania ... jedne łatwiejsze, inne trudniejsze ... Zobaczymy co zaserwują w kwietniu
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 8:20 pm
motylek8 napisał/a:
jeden z podpunktów był na następnej stronie, a więc trzeba było odwrócić kartkę. Dla nas niby błahe, a uczniom to chyba sprawiło problemy.
To bardzo cenna uwaga i na pewno nauczka na przyszłość.
U nas w maturalnym takie rzeczy jak układ arkusza, miejsce na brudnopis i czystopis itp. ulegały właśnie pewnej racjonalizacji z sesji na sesję dzięki obserwacjom uczniów, nauczycieli i egzaminatorów. Tu pewnie też tak będzie.
Wg klucza odpowiedzi, w ostatnim zadaniu, w pkt 2 powinna być odpowiedź False, przy czym w dalszym ciągu nie potrafię znależć uzasadnienia w tekście. Czyżby autor zadania wyznawał zasadę, że jak czegoś nie ma w tekście to jest fałsz?
Obejrzałam ten egzamin w dzisiejszej "GW" i na pierwszy rzut oka jest to raczej w wiekszości poziom B1 czyli poziom matury podstawowej. Teksty o pogodzie i recyklingu są - moim zdaniem - za trudne dla przeciętnego gimnazjalisty. Co do ostatniego zadania i pktu 14.2 to też nie widzę żadnej wzmianki w tekście na ten temat i to zadanie też jest bardziej maturalne niz gimnazjalne.
Testy przygotowane przez wydawnictwa nie są miarodajne i nie ma co się nimi przejmować. Albo sa zbyt "ambitne" albo za łatwe, np. matura z Operonem z języków jest zbyt prosta. Radziłabym opierać sie głównie na tym, co przygotowuje CKE, bo to na pewno jest zgodne ze standardami.
Czy słyszeliście już o proponowanych zmianach na egzaminie od 2012? Dowiedziałam się o nich z zaproszenia na konferencję Longmana, więc poszperałam i znalazłam: www.oke.krakow.pl/inf/filemgmt/visit.php?lid=2277
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum