ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy egzaminy Cambridge powinny zwalniać z nowej matury?

Czy FCE powinno zwalniać z nowej matury?
Tak
69%
 69%  [ 34 ]
Nie
30%
 30%  [ 15 ]
Głosowań: 36
Wszystkich Głosów: 49

Autor Wiadomość
marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sro 15 Paź, 2003 2:32 pm   Czy egzaminy Cambridge powinny zwalniać z nowej matury?

Według Ministerstwa Edukacji Narodowej uczniowie szkół średnich nie powinni liczyć na to, że posiadane przez nich certyfikaty językowe będą zwalniały z nowej matury.
Może więc dojść do paradoksalnej sytuacji, że nauczyciel angielskiego bez wykształcenia filologicznego z CAE zdanym ledwo-ledwo (minimalne wymagania uprawniające do pracy w charakterze nauczyciela angielskiego) będzie egzaminował ucznia z Proficiency zdanym na A.
Co o tym sądzicie?

Kate
[Usunięty]

Wysłany: Pią 16 Sty, 2004 8:44 pm   

Uwazam ze uczniowie majac taki certyfikat powinni byc zwolnieni z pisania matury z j. ang. ... no ale niestety dowiedzialam sie ze juz tak nie ma :( .... szkoda... :(

Najt
Gość
Wysłany: Sro 17 Mar, 2004 4:02 pm   

Hmm Ja mysle ze FCE nie powinno zwalniac z matury. Byc moze jestem troche stronniczy (sam zdalem CAE 2 lata temu :) ) ale wydaje mi sie ze poziom nowej matury docelowo ma byc wyzszy niz FCE. Tak przynajmniej slyszalem wiec skoro tak ma byc to dlaczego zwalniac z niej uczniow ktorzy zdali jedynie FCE ? BTW jakie uprawnienia DOKLADNIE daje taki CAE ? Z tego co wiem mozna pracowac w szkolach do poziomu gimnazjalnego...

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Czw 18 Mar, 2004 9:12 am   

Nie wydaje mi się, żeby nowa matura dorównywała poziomem FCE. Na pewno nie na poziomie podstawowym, obowiązkowym dla wszystkich. Prędzej już starą maturę można z FCE porównywać, niż nową.
A co do Advanced, to oficjalnie można uczyć nawet i w liceum, ale w praktyce rynek wypełnił się już na tyle, że daje się słyszeć głosy, że szkoły wybierają anglistów po filologii, a nie ludzi po egzaminach Cambridge. Chociaż szkoda, bo przecież CPE to znakomite świadectwo kompetencji językowych, nieporównywalne z dyplomami co mierniejszych kolegiów językowych.

maxyma
Gość
Wysłany: Pią 26 Mar, 2004 3:36 pm   

Jeżeli chodzi o nową maturę, to jestem stanowczo za uznawaniem wszelkiego rodzaju egzaminów językowych!-FCE ..anvanced itp. Byłam zszokowana, gdy nasze szanowne Ministerstwo Oświaty oznajmiło uprzejmnie, że nikt, kto posiada (takowe) egzaminy zdane nawe na ocene najwyższą- A , musi zdawać maturę. Według mnie jest to naprawdę śmieszne! Takie egzaminy mają bardzo wysoki poziom!Należałoby je potraktować poważnie.
Niestety... możliwość zdawania matury z języka angielskiego przed egzaminatorem( w tym wypadku oczywiście chodzi o nauczyciela) ,którego poziom zaawansowania może być o wiele niższy od zdającego-co wtedy? Otóż nie da się nawet tego przewidzieć ...tak naprawdę...:(
Musimy więc być świadomi tego, że nauczyciel nie koniecznie będzie w stanie nas zrozumieć . ( choćbyśmy mówili perfect po angielsku. :) rada>!?!?!:D używajmy NAJPROSTRZYCH ZWROTÓW!:) :D

TO poprostu paranoja....
pozdrawiam,

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2004 9:44 am   

nasze ministerstwo edukacji ma same genialne pomysly , ale coz prawda jest taka ze nie uznaja certyfikatów cambridge i tyle, jesli ktos zdal FCE i CAE to matura bedzie dla niego pestka, choc rozumiem uczniow ktorzy chcieliby sobie oszczedzic dodatkowego stresu i szczerze mowic wspolczuje tegorocznym krolikom doswiadczalnym ....

!martinez!
Gość
Wysłany: Pon 20 Wrz, 2004 12:07 pm   

Moje skromne zdanie jest takie: skoro zdali Cambridge to nic nie zaszkodzi im zdawanie jeszcze maturki! Niektorzy po zdaniu tych certyfikatow osiadaja na laurach!...a tak beda mieli okazje do odswiezenia sobie jezyka i nie wykluczone, ze przy okazji naucza sie jeszcze czegos nowego. To wyjdzie im tylko na dobre!

Monique244
[Usunięty]

Wysłany: Nie 26 Wrz, 2004 7:44 pm   

Z tego co wiem, po roku 2006 zdany certyfikat nie bedzie uprawnial do nauczania jezyka angielskiego w zadnej szkole. Trzeba bedzie miec co najmniej licencjat. Dzieki temu na pewno poprawi sie jakosc nauczanego jezyka :)

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 30 Paź, 2004 5:54 pm   

Ja jestem zainteresowany głownie komputerowymi metodami wspomagania nauki języków. Siłą rzeczy muszę interesować się również podręcznikami. Pamiętam, że w przewodniku do podręcznika English Reward było napisane, że 2 pierwsze części podręcznika zawierają materiał obowiązujacy na maturze (starej), a całość (czyli 34 części) stanowi materiał wystarczający do zdania egzaminu FCE. To przemawiało za zwalnianiem na maturze z angielskiego. Niestety ten podręcznik przestał byćzalecany przez MENiS. Zatem ministerstwo miało formalne podstawy do zmiany poprzedniej decyzji. Nie jestem tylko pewien czy nowy program nauczania istotnie różni się od starego i czy obecny poziom nauczania w liceach aż tak bardzo przewyższył poprzedni. Obawiam się, że nie. I całym sercem jestem za tym, by Pozytywny wynik FCE i CAE zwalniały z konieczności zdawania angielskiego na maturze. Tylko co ja tu mam do powiedzenia?

Jestem z Wami przyszli maturzyści i niezależnie od tego czy bedziecie musieli zdawać, czy nie, bede za Was trzymał kciuki.

CancerDB
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 11:53 am   

bejotka napisał/a:
Ja jestem zainteresowany głownie komputerowymi metodami wspomagania nauki języków. Siłą rzeczy muszę interesować się również podręcznikami. Pamiętam, że w przewodniku do podręcznika English Reward było napisane, że 2 pierwsze części podręcznika zawierają materiał obowiązujacy na maturze (starej), a całość (czyli 34 części) stanowi materiał wystarczający do zdania egzaminu FCE. To przemawiało za zwalnianiem na maturze z angielskiego. Niestety ten podręcznik przestał byćzalecany przez MENiS. Zatem ministerstwo miało formalne podstawy do zmiany poprzedniej decyzji. Nie jestem tylko pewien czy nowy program nauczania istotnie różni się od starego i czy obecny poziom nauczania w liceach aż tak bardzo przewyższył poprzedni. Obawiam się, że nie. I całym sercem jestem za tym, by Pozytywny wynik FCE i CAE zwalniały z konieczności zdawania angielskiego na maturze. Tylko co ja tu mam do powiedzenia?

Jestem z Wami przyszli maturzyści i niezależnie od tego czy bedziecie musieli zdawać, czy nie, bede za Was trzymał kciuki.

Ja uważam że powinny zwalniać... :P

P.S. Bejotka czytałam Twój post pożegnalny na ang.pl. Przykro mi.. Nie wiem czy pamiętasz żę my też się raz ścieliśmy ze sobą, ale teraz to nieważne chyba?? :? :)

Chciałam tylko napisać że popieram Cię w tym co tam napisałeś.. Tyle ze mnie :P

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 5:01 pm   

przeczytalam tez post Bejotki na ang.pl to przykre bardzo, ale rozumiem w pelni stanowisko Bejotki, na chamstwo trzeba reagowac, bo niedlugo to byle kto bedzie mslal ze jak glosno umie krzyczec to jest najmadrzejszy. popieram w pelni choc to niewatpliwie wielka strata dla tego forum. I zrobmy wsztstko zeby u nas takie zachowania nie mialy miejsca, bo to przeciez niczemu nie sluzy

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sob 10 Gru, 2005 3:28 pm   

Przeglądałem sobie stare posty na forum aż trafiłem tutaj. Muszę przyznać, że nie jestem na bieżąco z przepisami nt. nowej matury i egzaminów Cambridge. Nie wiedziałem, że FCE etc. już nie zwalniają z matury. Oczywiście egzaminy Cambridge powinny zwalniać. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Niestety żyjemy w takim kraju w jakim żyjemy i nie tylko MENiS jest w nim pomyłką. To trzeba sobie jasno powiedzieć. Natomiast, załóżmy, że doszło by do takiej sytuacji, która została opisana w 1. poście przez Marcina. Nie ma chyba żadnych złudzeń, że w takiej sytuacji uczeń zrobiłby po prostu to, co do niego należy i zdobyłby 6. Myślę, że to jedyne pocieszenie. Zarówno dla tych, którzy zdali proficiency jak i fce i advance'a.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

rudzia 
An Enthusiast

Pomogła: 53 razy
Wysłany: Sob 10 Gru, 2005 4:33 pm   

Może i racja, że FCE nie zwalnia z pisania matury, ale już CEA i CPE powinny. Nie powinno dochodzić do takich paradoksów, o których pisze anglista

Revan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 1:24 pm   

To jest śmieszne, poziom egzaminów Cambridge jest nieporównywalny do matury, moja koleżanka z grupy zdawała ze mną FCE w June 2005, pisząc go już po maturze zdanej (oba poziomy-rozszerzony i podstawowy) na ponad 80%, przychodzi wynik i co? E. Zdany tylko Speaking. Patrząc na testy maturalne i na opinie zdających, oceniam jednoznacznie->Ministerstwo Edukacji może się...ten tego.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 2:04 pm   

Hmm, no tak. Język obcy jest obowiązkowy na nowej maturze, więc poziom podstawowy jest łatwiejszy (żeby nie powiedzieć banalnie prosty). Ale dlaczego poziom rozszerzony został także uproszzony w porównaniu do nowej matury? W takiej sytuacji to faktycznie już FCE powinno zwalniać z matury. Przecież to egzamin międzynarodowy.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 2:39 pm   

Myślę, że nikt nie kwestionuje w ministerstwie ani w CKE faktu, że zdany FCE, a już na pewno CAE świadczą o kompetencjach wystarczających do zdania matury.
Natomiast problem leży gdzie indziej. Świadectwo maturalne ma z założenia być przepustką na studia. Ilość punktów z poszczególnych przedmiotów decyduje o tym, czy ktoś dostanie się na wybrany kierunek studiów, czy nie. Jaką ilość punktów wpisywać z przedmiotu, z którego ktoś był zwolniony? Maksymalną, 100%? Co by nie mówić o FCE, to będzie również niesprawiedliwe. Bo trochę inne będzie jednak 100 procent kogoś, kto był laureatem olimpiady ułożonej przez pana Krzyżanowskiego, trochę inne kogoś, kto zdał maturę na 100% na obu poziomach, a jeszcze inne kogoś, kto zdał FCE tak ledwo ledwo.

Revan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 5:44 pm   

Masz rację, kiedyś nie było takiego problemu, bo nie było durnych procentów. Jednak aby przygotować się (dobrze) do FCE lub CAE trzeba spędzić mnóstwo czasu. Po co dodatkowy egzamin? Ale w sumie dla osoby, która zdała FCE/CAE napisanie tej matury z angola nie będzie żadnym problemem.

bejotka
Moderator

Wysłany: Pon 16 Sty, 2006 12:06 pm   

Nie zmieniam poglądów ale argumenty Anglisty przekonały mnie. Wierzę też, że każdy kto zdał FCE lub CAE bez trudu poradzi sobie na maturze, chyba, że pokona go stress. W wielu szkołach nauczyciele straszą matura od pierwszej klasy do samej matury. Z drugiej strony nie jestem przekonany, że decydująca rola w rekrutacji przypadła konkursowi świadectw.

Pomyslny wynik egzaminu wstępnego upewnił mnie, że dokonałem właściwego wyboru kierunku studiów i że poradzę sobie.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pon 16 Sty, 2006 8:44 pm   

bejotka napisał/a:
W wielu szkołach nauczyciele straszą matura od pierwszej klasy do samej matury.

Skąd ja to znam :D Chyba nauczyciele mają to we krwi :P A matura to taki większy sprawdzian...

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Wto 17 Sty, 2006 6:53 am   

Ja staram się nie straszyć, tylko uspokajać ;-)

Odpowiedz do tematu