ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Szkockie anegdotki.
Autor Wiadomość
bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 31 Paź, 2004 1:32 pm   Szkockie anegdotki.

Na murach zamku w Edynburgu znajduje się bateria średniowiecznych haubic. Legenda mówi, że jedna z nich sama strzela, gdy przechodzi obok niej dziewica. Wydawałoby sie, że to stary dowcip i właściwie jest powtarzany prawie w każdym zamku. W parku w Legnicy np. jest fontanna z lwem, który w podobnej sytuacji ryczy. Najstarsi legniczanie mówią, że ostatni raz zaryczał około 300 lat temu. Ale wróćmy do Edynburga, gdy szkocka przewodniczka opowiedziała nam ten dowcip, uśmiechnęliśmy sie grzecznie i poszliśmy dalej, w chwilę później grzmotnęło. Obejrzeliśmy się, jedna z haubic jeszcze dymiła. Za moment przerażona polska przewodniczka zaczęła się zaklinać, że to nie przez nią, że ma dzieci i wnuki.

Następnego dnia przeczytaliśmy w Edinburgh Morning (to taki szkocki "Wieczór Wrocławia"), że w zamkowej kaplicy odbywał się ślub młodego oficera i jego koledzy, przyjaciele Panny Młodej w ten właśnie sposób zapewnili jej alibi"

Wiem, że morning, to nie wieczór, ale oba pisma reprezentują ten sam poziom.

Mariusz K. 
Administrator

Wysłany: Nie 31 Paź, 2004 4:01 pm   Szkocja

Interesująca anegdotka. Swoją drogą Szkocja musi być pięknym krajem gdyż moja znajoma też spędziła tam troszkę czasu (chyba pracując w jakimś hotelu) i do te pory jest urzeczona tym miejscem. A zwłaszcza starymi zamczyskami. Niedawno na przykład wraz ze swoją koleżanką zorganizowała Scottish Day na starym zamku w miejscowości Broniszów. Były szkockie tańce, ognisko i świetna zabawa a ludziska wyczerpane spędziły sobie noc w ciepłych śpiworkach w zamku...niestety miałem wtedy zjazd i wiem to tylko z opowiadań. Ale zamek naprawdę warty obejrzenia....ma nawet własnego straszącego ducha :)
Dla zainteresowanych, strona o zamku:

Zamek w Broniszowie

pozdrawiam!

"I'd always be beside You, to watch the day and night"
http://nasza-klasa.pl/profile/1935760
http://winogronko.fotosik.pl

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 31 Paź, 2004 5:07 pm   

Masz rację. Szkocja to piękny kraj i wspaniali życzliwi ludzie. Byłem kiedys świadkiem a może uczestnikiem takiej sytuacji. Jechałem wieczorem miejskim autobusem. Nagle z bocznej ulicy wyjechał mały samochodzik na pedały z 5-6 latkiem, wprost pod koła. Kierowca autobusu ledwo zahamował. Wyszedł z autobusu, pogłaskał dziecko po głowce, coś do niego powiedzial, wziął samochód z dzieckiem i przestawił na chodnik. Malec wysiadł ze swojego pojazdu wziął za sznurek i pociągnął go na górę, by po chwili znowu zjechać.

Wyobrażacie sobie naszego kierowcę, który nie krzyczy w takiej sytuacji na dzieciaka?

Odpowiedz do tematu