Wysłany: Pon 31 Mar, 2008 10:55 pm czeka mnie wizyta w szpitalu :( prosze o przetłumaczenie
W srode muszę iść do szpitala na zdjecie szwów. Mój angielski nie jest dobry i w moim słowniku nie ma takiego słowa jak "szwy" Prosze o pomoc: jak mam powiedziec że potrzebuje chirurga do zdjęcia szwów.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008 2:44 pm
"I must have my stitches removed on Wednesday" też można by wykorzystać. A w słowniku pewnie jest wyraz "szew".
Uwielbiam, jak moi uczniowie szukają po słownikach nie zastanawiając się w ogóle, czego szukają. Ostatnio tak np. chcąc napisać, że zajęcia odbywają sie wtedy a wtedy, większość z nich - zamiast chociażby napisać "lessons" czy "classes", co pewnie 100% z nich zna, znalazła w słowniku "occupations".
Wielkie dzięki za pomoc
Teraz została mi tylko kwestia ile zapłace za tą "przyjemność" (nie mam ubezpieczenia)
Nie chce nadużywac waszej uprzejmości ... ale jak byście przetłumaczyli termin lekarski: zespół cięśni nadgarstka
"I must have my stitches removed on Wednesday" też można by wykorzystać. A w słowniku pewnie jest wyraz "szew".
Uwielbiam, jak moi uczniowie szukają po słownikach nie zastanawiając się w ogóle, czego szukają. Ostatnio tak np. chcąc napisać, że zajęcia odbywają sie wtedy a wtedy, większość z nich - zamiast chociażby napisać "lessons" czy "classes", co pewnie 100% z nich zna, znalazła w słowniku "occupations".
Tak, to samo zauważyłem. Wystarczy tylko żeby coś "mądrzej" (inaczej) napisać a uczeń może mieć problemy. Inny przykład, zwrot "znajdują się/znajduje się". "Proszę Pana a skąd ja mam to wiedzieć?? Tego nie było!". ANSWER: "There is There are".
Thinking does not have to be a painful process
_________________ "Be a first rate version of yourself,not a second rate version of someone else"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum