ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
POMOCY!! abstrakt licencjatu w jezyku angielskim na gwałt!
Autor Wiadomość
Gonia Samborska
A Freshman

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007 12:45 am   POMOCY!! abstrakt licencjatu w jezyku angielskim na gwałt!

na gwałt potrzebuję przetłumaczyć ten fragment textu, czy ktoś by mógł mi pomóc? musze to zrobić na jutro po południu.. prosze pomózcie!!

oto ten tekst:

"Punktem wyjścia dla moich rozważań jest krótki zarys historii filmu amerykańskiego lat siedemdziesiątych pod kątem okoliczności powstania i rozwoju gatunku road movie. Na jego podstawie wskazuję na najistotniejsze cechy gatunkowe filmów drogi, by od nich przejść do analizy porównawczej klasycznego kina drogi i filmów Wendersa, nawiązujących do tego gatunku. Skupiam się tu na czterech wybranych filmach, które są nieznane szerszej publiczności: Alicja w miastach, Fałszywy ruch, Z biegiem czasu oraz Paryż, Texas, które omawiam szerzej w drugiej części mojej pracy. Podczas omawiania ich treści i problematyki staram się wykazywać podobieństwa i różnice w stosunku do klasycznych pozycji kina drogi. Trzecia część mojej pracy dotyczy bohaterów filmów Wendersa, którzy wyruszając w drogę, mają nadzieję, że nieustanna zmiana krajobrazu umożliwi im zapełnienie wewnętrznej pustki. Filmy Wendersa stają się oryginalnym głosem na temat rozpadu tożsamości współczesnego człowieka. Reinterpretacja motywów kina drogi staje się także podstawą do analizy ”amerykańskich obsesji” tego reżysera, który z jednej strony jest zafascynowany tamtą kulturą, filmem i muzyką. Z drugiej zaś strony z niepokojem obserwuje wpływ tego „zakażonego obrazem” kraju na inne narody np. na powojenne Niemcy. To wewnętrzne rozdarcie między własną krajem, skompromitowanym przez faszyzm, a nową ojczyzną jest jednym z ważniejszych tematów omawianych przeze mnie filmów. Mam nadzieję, że niniejsza praca przyczyni się do zwrócenia większej uwagi na ten mało znany okres w twórczości Wima Wendersa."

odwdziecze sie!!

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007 12:25 pm   

Gonia Samborska, będzie lepiej jeśli sama to przetłumaczysz, a my Cię poprawimy. Pozdrawiam.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

Gonia Samborska
A Freshman

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007 1:29 pm   no w sumie, to dobry pomysł :)

a jednak nie musze tego na dzis, skróciłam trochę i mam takie coś:

"My thesis deliberate from short sketch of American movie of the seventies in respect of circumstances of existence and evolution of road movie genre. I show the most essential genre features of road movie, in order to analyze comparatively classic road movie and Wim Wenders’s films which has connection to this genre. I concentrate on four selected movies: Alice in the cities, False Movement, Kings of the Road and Paris, Texas. Wenders’ works had become an original voice upon crisis of contemporary man identity. Reinterpretation of road movie’s motives is a base to analysis “American obsessions” of this director. On the one hand his is fascinated in American culture, but on the other hand he anxiously observe influence of this country on the other nations, particularly on postwar Germany."

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007 8:25 pm   

Gonia Samborska napisał/a:
Wenders’ works had become

The tense is not quite right.
Gonia Samborska napisał/a:
but on the other hand he anxiously observe influence of this country on the other nations, particularly on postwar Germany."

Lack of 3rd person singular marker.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

Odpowiedz do tematu