ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
tekst literacki
Autor Wiadomość
ewalein
A Freshman

Wysłany: Nie 04 Lis, 2007 10:02 pm   tekst literacki

Mam problem ze zrozumieniem fragmentow tekstu o epice. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
1. jak przetłumaczyć "stock epithet" i "kenning" w zdaniu: "A further and important characteristic of primary epic is the use of the stock epithet, known as the Homeric epithet and the kenning"
2. "The lays or ballads are of common knownledge and of common inheritance and have been often recited by a bard, rhapsodist. scop, skald, guslar, troubadour or gleeman" - jak przetłumaczyć to, co jest kursywą?
3. "Homer describes how a herald leads in a favourite bard who is placed in silver-studded chair in the midst of the company"
4. słówko "thane"

Będę wdzięczna za pomoc

Rakelnahe 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007 1:52 am   

Poszukaj w guglu - moja ulubiona funcja to define:word

NoOne3 
A Freshman

Wysłany: Pon 05 Lis, 2007 9:44 pm   

Dużo zależy od tego, czy chcesz tekst zrozumieć, czy też przełożyć na polski.
W pierwszym wypadku trzeba wyszukać powyższe słowa, kolega dobrze poradził, google jest świetnym narzędziem. Pomocna jest też Wikipedia (choć nie można jej święcie wierzyć), jest tam i Homeric epithet, i keening, i thane, i common knowledge.

Przy tłumaczeniu jest już gorzej, bo trzeba najpierw zrozumieć (patrz powyżej :P ), a potem jeszcze nie pójść na łatwiznę i nie zrobić tego zbyt pobieżnie. Na przykład aż prosi się, żeby "Homeric epithet" przełożyć na "porównanie homeryckie", jednak po przejrzeniu informacji okazuje się że to nie do końca to samo. Oprócz tego "stock epithet", "kenning" i "thane" zdają sie nie mieć dosłownego polskiego odpowiednika. Trzeba by poszukać jakichś "zastępników", albo przełożyć opisowo.

Co do zdania, to osobiście widziałbym je tak:
"Homer opisuje, jak herold wprowadza ulubionego barda, który siada na ćwiekowanym krześle pomiędzy biesiadnikami/pomiędzy gośćmi (w zależności czy coś jedzą :D )"

Rakelnahe 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007 9:51 pm   

Z tekstu wynika, że "stock epithet" i "Homeric epithet" to to samo, więc po polsku może być tylko jedno określenie.
"Thane" widziałam gdzieś w polskim tekście o Makbecie, chyba się go nie tłumaczy.

ewalein
A Freshman

Wysłany: Sob 10 Lis, 2007 10:33 am   

Dzięki stokrotne. Chodziło mi przede wszystkim o zrozumienie. Dopiero wdrażam się w język angielski i jeszcze pewnych rzeczy nie łapię.

Odpowiedz do tematu