Wysłany: Nie 04 Lis, 2007 7:55 pm "to answer in kind" - jak tłumaczyć.
"to answer in kind" - co to dokładnie znaczy?
Szperam po różnych słownikach, ale bez rezultatu. Niemniej sformułowanie w języku istnieje, pojawia się w "Googlu" w wielu stronach, trudno mi jednak jednoznacznie wykoncypować znaczenie z kontekstów.
W zdaniu, z którym walczę kontekst jest równie mętny: "He did, however, feel anger, a burning red haze of hate that had to be answered in kind."
Rozumiem jedynie, że był zły i chciał coś w związku z tym zrobić, ale ostatniej frazy nie rozumiem.
Może komuś obiło się o uszy, tudzież o oczy podczas czytania.
Byłbym bardzo wdzięczny za rzucenie na to odrobiny światła.
_________________ Przyszły magistrze inżynierze odnoś za sobą talerze.
Mamy na to świetny idiom - "odpłacić pięknym za nadobne"
Zapewne szukałeś wyjaśnienia pod hasłem "answer" i dlatego nie mogłeś nic znaleźć. A to "answer" jest tutaj elementem wymiennym, zwłaszcza że "in kind" ma też inne znaczenie ("w naturze", np. payment in kind - zapłata w naturze).
Podpowiem Ci, że związki frazeologiczne są zwykle w haśle dla tego drugiego elementu, nie w haśle czasownika, a to dlatego, że hasła czasownikowe już i tak są przepełnione 'phrasal verbs' (zajrzyj kiedyś na stronę/y dla "get"!). Kiedyś ktoś mi to powiedział, i wszelkie moje poszukiwania od razu stały się DUŻO łatwiejsze - mam nadzieję, że pomoże to i Tobie.
_________________ So long, and thanks for all the fish.
Hmm... w moim kontekście "pięknym za nadobne" byłoby trochę na siłę, ale tylko ze względów stylistycznych.
Za to dziękuję pięknie za przybliżenie samego sensu. I rzeczywiście, szukałem po "answer" i po samym "kind". Stosowanie sie do Twojej rady powinno rzeczywiście uczynić moje życie łatwiejszym.
_________________ Przyszły magistrze inżynierze odnoś za sobą talerze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum