Wysłany: Czw 04 Gru, 2008 6:34 pm to tell the truth
Słuchajcie przyszedł dziś znajomy z testem z j. angielskiego prowadzonego podczas rekrutacji. Jest tam zdanko:
The truth to...................., I don't agree with you
a) tell, b) say, c) speak, d) spoken
Dałabym sobie rękę uciąć, że prawidłowa jest odpa. Okazuje się jednak, że twórcy, czy też sprawdzający za poprawną uważają odp. b. Czy może ktoś z Was mnie ośiwecić, czy to ja jestem niedouczona, czy może ktoś z tej firmy????
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008 7:22 pm
Wprawdzie Google znajduje 31.400 stron ze zbitkiem słów "the truth to say", ale wystarczy rzucić okiem na wyniki wyszukiwania, by zobaczyć, że to nie jakiś stały związek frazeologiczny, tylko przypadkowo znajdujące się obok siebie elementy dwóch zupełnie oddzielnych myśli.
http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a
Może lepiej poprosić kogoś innego o ułożenie testów do rekrutacji albo skorzystać z czegoś gotowego?
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 75 razy Posty: 974 Skąd: Kwidzyn/Elbląg
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008 8:11 pm
marcin napisał/a:
Może lepiej poprosić kogoś innego o ułożenie testów do rekrutacji
That seems like a very good idea.
I'll just go on to say that amongst many ways of conveying that meaning there's also a nice subjunctive form that can be used in this context - truth be told.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum